Ovaj tjedan Barmen.hr ekipa, pomalo frustrirana kišnim danima i u očekivanju ljeta, odlučuje pisati o najsunčanijoj zemlji Europe. Mjesto gdje se mogu popiti izvrsna pića i pojesti vrhunska hrana… Vodimo vas na Cipar!

  • Zovu ga „Otok ljubavi“. Prema legendi, Cipar je rodno mjesto Afrodite, božice ljubavi. Osim toga, Marko Antonije ga je poklonio Kleopatri kako bi ona tamo uzgajala egzotične biljke za izradu svog parfema
  • Ljeta su iznimno duga na Cipru – ljetna sezona tamo traje gotovo 8 mjeseci
  • Planina Olimp, za koju se vjerovalo da je dom bogova nalazi se upravo na ovom otoku
  • Taksisti na Cipru ne vraćaju ostatak. Ako putovanje od 5 eura platite 50 eura, ostatak od 45 eura se smatra napojnicom
  • Promet se odvija lijevom stranom ceste
  • Cipar je treći najveći otok Mediteranskog mora
  • Bakar se iskopava na Cipru tisućama godina. Ime otoka najvjerojatnije potječe od grčke riječi za bakar – Kypros
  • Glavni grad Nicosia, podijeljen je na dva dijela „zelenom linijom“. Jedna polovica pripada Republici Cipar, a drugi dio Turskoj
Foto: elitedaily.com
Foto: elitedaily.com

Ako budete imali priliku posjetiti ovaj sunčani otok, ovo su pića koja su tamo popularna:

BRANDY SOUR

Foto/info: mycyprusinsider.com
Foto/info: mycyprusinsider.com

Ovo je koktel kojeg čini ciparski Brendi, sok limuna i par kapi Angostura bittera te soda voda. Ciparski Brendi je sam po sebi dosta blago piće i ima svega 32% alkohola te lagano slatkasti retro okus.

Koktel je smišljen u hotelu Forest Park u Platresu 1930. Bio je napravljen posebno za kralja Farouka iz Egipta koji je odsjedao upravo u ovom hotelu za vrijeme svojih posjeta. Zašto je barmen izmislio koktel? Navodno je kralj Farouk bio ljubitelj alkohola, no vjera mu nije dozvoljavala da ga pije te tako nije smio biti ni viđen sa alkoholnim pićem. Hotel je odlučio da se osmisli piće koje nalikuje ledenom čaju, a ipak je alkoholno piće. Vijest o novom ukusnom alkoholnom piću se uskoro proširila otokom te je uskoro, upravo ovaj koktel, postao omiljen kod domaćeg stanovništva i turista.

COMMANDARIA

Foto/info: mycyprusinsider.com
Foto/info: mycyprusinsider.com

Rikard Lavljeg Srca jednom je izjavio da je Commandaria “Vino kraljeva i kralj vina”. Ovo vino poznato je kao najstarije vino na svijetu koje se još uvijek proizvodi. Proizvodnja ovog desertnog vina započela je 800. god. pr. Kr., dok je ime nastalo u 12. stoljeću za vrijeme križarskih ratova.

Slatko desertno vino, sačinjeno od sorti grožđa Xynisteri i Mavro posušenih na suncu, Commandaria je poznata i ispijana diljem svijeta. Najbolje se slaže sa aromatičnim sirevima ili voćem te se često konzumira nakon glavnog obroka. Poslužuje se rashlađeno na 6-9°C.

ZIVANIA

Foto/info: mycyprusinsider.com
Foto/info: mycyprusinsider.com

Ovo piće nije za one slabijeg srca. Zivania je lokalna „žestica“, destilat od preostalog grožđa i kožica grozdova koje su preostale nakon proizvodnje vina. Sadrži oko 45% alkohola, a poslužuje se dobro rashlađena.

U prošlosti su se čašica ili dvije ovog pića posluživale kao aperitiv za muškarce koji su se vraćali doma nakon napornog radnog dana u poljima. Njihove žene ipak su ovo koristile više kao dezinficijens ili za pranje stakla. Danas proizvodnju većine Zivinie kontrolira država kako postotak alkohola ne bi bio toliko visok. Uz ovo piće najbolje pašu orasi, soujouko (lokalna slastica) ili pršutom.

Foto: www.villarentcyprus.co.uk
Foto: www.villarentcyprus.co.uk