Put oko svijeta s Barmen.hr: Bahami

796

– Naziv “Bahamas” je zapravo španjolskog porijekla a znači “baja mar” ili plitko more
– Bahami se sastoje od 700 otoka ali svega njih 30 je naseljeno. New Providence je otok na kojem živi najviše stanovnika, 212.000
– Najviši vrh Bahama je Mount Alvernia, a visok je 63 m
– Nassau, glavni grad Bahama bio je grad pirata u 18. stoljeću, i navodno je bio dom Blackbeardu i Calico Jacku
– Zgrada u kojoj se danas nalazi gradska knjižnica, nekada je bila zatvor
– Kada je Columbo prvi put došao do Amerike, zapravo je bio na Bahamima
– Na Bahamima živi više od 80.000 flaminga, koji je njihova nacionalna ptica
– Bahami su jedna od samo dvije države na svijetu čije službeno ime započinje sa “The“. Druga je “The Gambia“
– Bahami se nalaze na samom rubu Bermudskog trokuta

Bahami, kao i sve ostale zemlje svijeta ima specifična pića koja su preferirana i u kojima najviše uživaju turisti i lokalni stanovnici. Ovdje prevladavaju pića čiju osnovu često čine voćni sokovi i kokosova voda. Alkoholna pića koja su najpoznatija na ovim otocima su svakako Rum (što je logično s obzirom da je upravo Nassau bio raj za gusare), popularno je i pivo i Nassau Royal liker.

Ajmo prvo malo o rumu. Najpoznatiji rum na Bahamima je John Walting’s. Ovaj rum ima tradiciju stariju od 175 godina. Koriste se uglavnom sastojcima koji se uzgajaju u regiji, a većina posla i dalje se radi na tradicionalan način.

Samo ime brenda zapravo je ime jednog od poznatijih gusara koji je jedan od otoka na Bahamima imenovao prema sebi – Watling Island. Taj otok je 1925. godine preimenovan u San Salvador s obzirom da se upravo na njega iskrcao Christopher Columbo. 1492. godine. Danas duh avanture i odvažnost ovog gusara žive u najpoznatijem rumu Bahama.

bahami_001-watlings

Rum se ipak ne pije isključivo sam već se često koristi u koktelima i ostalim mješavinama. Neki od najpopularnijih koktela koje svakako morate isprobati nađete li se na Bahamima su The Yellow Bird, Bahama Mama, Goombay Smash, Planter’s Punch i brojni drugi. A za sve one koji nemaju priliku otići na ovo prekrasno mjesto, mogu nam se pridružiti u Školi barmena i naučiti raditi neke od ovih koktela ili nam se pridružiti na treningu barmena i degustirati i ocijeniti kako oni rade koktele, ali mi vam ipak donosmo recept za 2 koktela, za sve one koji se žele okušati doma.

Planter’s Punch

Sastojci:

5cl tamnog ruma
2cl ODK grenadina sirup
2cl lemon juice
sok od ananasa 100%
sok od naranče 100%
Bahama mama

Sastojci:

2cl bijeli rum
2cl tamni rum
2cl coffee liker
2cl Batida de coco liker
2cl lemon juice
sok od ananasa 100%

bahami_002-kalik

A sada, da ne bi ispalo da se na Bahamima pije samo rum, moramo napomenuti kako se tamo ispijaju i brojna piva. Dvije najpoznatije pivovare s tog područja su Commonwealth Brewery u Nassau i Bahamian Brewery. Jedno od najpoznatijih piva je svakako Kalik lager pivo. Pivovara Commonwealth također proizvodi i Heineken, Guinness i Vitamalt. Kalik pivo ima 5 varijacija – regular Kalik (5%), extra – strenght Kalik Gold (7%), Kalik Light (4,5%), Kalik Lime (4%) i Kalik Radler (2%). Kalik je pivo koje je dizajnirao Heineken International 1988. godine oslonivši se na brojna istraživanja provedena na bahamskom tržištu i tako sa prvog mjesta skinuo Beck’s koji je do tada dominirao.

Pivovara Bahamian Brewery proizvodi Sands, Bush Crack, High Rock i Strong Back. Cijela priča ove pivovare započela je natjecanjem “Imenuj ova piva“, čak i prije nego je sama pivovara izgrađena. Nagrada je iznosila 3.000 dolara, a lokalno stanovništvo je dobilo priliku sudjelovati u imenovanju prvog piva, a na kraju natjecanja je Jimmy (osnivač) morao izabrati između 3.798 imena.

Sands je bilo prvo ime koje je izabrao, drugo je bilo High Rock. Nakon što se proslavio sa ova dva piva, i postao pivovara na nacionalnoj razini, napravio je stout koji je nazvan Strong Back.

bacardi_nassau_royalNassau Royal liker je još jedna alkoholna delicija koju se može pronaći na ovim otocima. Ovo je liker kojeg proizvodi tvrtka Bacardi i vrlo je popularan u kulturi ispijanja pića ali i u gastronomiji Bahama. Ovo je delikatan liker kojeg čini mješavina egzotičnih sastojaka sa dodatkom vanilije.

Jedan od koktela koji se može pripremiti sa ovim likerom je Bahamas Sunshine, a poznati desert u kojem se isto koristi je Banana Royal.

Toliko od nas što se tiče pića na Bahamima, ako se nađete tamo, nazdravite i za nas!

Komentari