Punč

811

Prošlog je ponedjeljka antonjski rog obilježio službeni početak 5. Godišnjeg doba poznatijeg kao doba kada maškare vladaju, odnosno Riječkog karnevala. Službenom primopredajom ključa Grada i izbora Kraljice karnevala maškarano ludilo započelo je širom našega kraja. Doduše, izbor Kraljice karnevala i primopredaja ključa ove su godine bili mnogo skromniji i manje posjećeniji nego prethodnih godina. Tko je bio složit će se da se i na ovoj manifestaciji osjetilo recesijsko uzde, što naravno nije pokvarilo dobru zabavu – pa kaže narod da je skromnost vrlina, zar ne?! Istovremeno, osim smijeha, veselja i pozitivne vibre novo godišnje doba sa sobom je dovelo i niže temperature. Nećemo zamjeriti jer je napokon svanulo sunce, ali s obzirom na jake temperaturne oscilacije potrebno je održati tjelesnu temperaturu.

Moj ovotjedni prijedlog je da zavirite u stare ‘recepture’ i prisjetite se kakvog je okusa piće kojeg su izmislili Englezi za vrijeme dominacije nad Indijom. Za razliku od danas, tada je njegova priprema bila vrlo složena. Radio se od čaja, limunovog soka i kore, šećera, ruma i mirodija. Danas se i dalje zasniva na vodi, šećeru i limunu, no izbor ostalih sastojaka postaje sve maštovitiji. Uz tradicionalni rum, još se koriste i likeri od naranče (triple sec, mandarinetto…), razna voćna vina, šampanjac, jaja, pa čak i pivo. Punč se poslužuje u posebnim, metalnim ili vatrostalnim zdjelama i pije se iz čaša za punč.

Punč i što s njim?!..pa pozovite društvo na druženje, zabavu ili jednostavno da isprobaju vaših ruku dijelo, a uz to se dobro provedu, nasmiju i ugriju. Punč za 6-8 osoba možete pripremiti na ovaj način:

1 ,5 l ruskog čaja
1/2 ruma
Sok jednog limuna
Sok od 3—4 naranče
56 dag šećera
Rum

U lonac stavite šećer, limunov i narančin sok te rum. Ostavite da malo odstoji na toplom mjestu. U međuvremenu skuhajte 1,5 l jakog ruskog čaja. Vrući čaj procijedite i dodajte u lonac. Poslužite odmah, u čašama za punč. Rum servirajte posebno, kako bi si svaki gost prema svom ukusu mogao dodati u punč točno onoliko koliko mu odgovara.

Zar moram išta Više nadodat?! – Želim Vam dobru zabavu…!!!

Za Udrugu konobara i barmena Hrvatske Ivana Fatur

Komentari