Prirodni sok od naranče

799

I evo je… jesen nam je već pokucala na vrata, ušla u domove, zavukla se pod dekice te sa sobom donijela niže temperature i neizbježnu potrebu za papirnatim maramicama. Dokaz tome su i sve ove oborine koje nas okružuju te poplave o kojima zadnjih dana čitamo dok ih na žalost neki i proživljavaju na vlastitoj koži u vlastitim domovima. Sada se više ne dvoumim, definitivno mogu pospremiti svu ljetnu garderobu i iz velikih prašnjavih kutija izvući vunene majice, debele jakne i kapute. Osim što nam ovo godišnje doba donosi raznolike plodove, šareni spektar boja kojeg srećemo šećući prirodom, čudnovati šum otpalog lišča i misteriozno pucketanje drveta u peći idealno je vrijeme za prehlade i viroze. Glavobolja, kašalj, kihanje, šmrcanje, povišena temperatura… ah, nije ni čudno kad temperature kroz dan drastično variraju. Čas je hladno, čas je vruće… pa se obuci, pa se skini… neizbježno je slojevito odjevanje, ali je isto tako potrebno tjelo ohrabriti maksimalnom količinom vitamina i minerala kojeg možemo izvući iz voća. Izvadite svoj sokovnik, u njega ubacite nekoliko naranči i Vaš ovotjedni napitak je spreman. Osvježava, hrani i opušta.

A sada ono za što se svakog tjedna izborim…evo što kažu…
Naranča je agrum koji najčešće uspijeva u toplijim ili južnim krajevima. Jedna šalica soka od naranče osigurava dnevnu potrebu za C vitaminom. Idealna je protiv alergija, upala i virusa te pomaže radu imunološkog sustava. Djeluje kao antioksidans te poboljšava rad probavnog sustava, no kao i sve – nije dobro ukoliko se pretjeruje.
Hm…ne nasjedajte na onu – ukoliko jedna čaša pomaže jedanput, deset ih pomaže deset puta više… rađe se Vi posjednite u fotelju, zamotajte u dekicu, namjestite omiljenu TV sapunicu i uživajte u čaši punoj vitamina. Iako smatram da je recept nepotrebno posebno isticati, znate da Vam neću ostati dužna.

PRIRODNI SOK OD NARANČE
3-4 naranče
Sokovnik
Malo dobre volje

I da, da ne zaboravim na još jednu sitnicu… toplina, svjetlost i zrak ubrzavaju razgradnju hranjivih tvari, stoga je sok potrebno popiti odmah nakon pripreme. Mmmm…počinje mi sapunica, ne zaboravite na svoju dozu dnevnih vitamina, šaljem Vam veliki pozdrav do sljedećeg tjedna.

Za Udrugu konobara i barmena HrvatskeIvana Fatur

Komentari