Pivo pravo muško piće

162

Još kao malu, uvijek me zbunjivalo što ljudi vide u pivu. Prozirno žuta tekućina sa malo pjenice… u biti mi je tada jedino ta pjenica i bila interesantna. Gdje god sam se okrenula, piva je bila na stolu…da li kuhinjskom, da li na popodnevnoj cugi nakon kratke šetnje…uvijek pivo, pivo i pivo… ma iskrena ću Vam biti, nisam mogla dočekati dan kada ću legalno (…nego kako drugačije) ispiti svoj prvi gutljaj piva. To je kao neki svojevrsni test odrastanja… barem se tada tako činilo. Napokon sam skupila dovoljnu količinu svojih godina (cure se za godine ne pita tako da neću precizirati jer vrijeme leti) i slučajno se našla sa društvom koje je krenulo na nogometnu utakmicu. Inače ne volim nogomet… ali ekipa je ekipa, tko te više išta pita. Možete i sami pretpostaviti što znači gledanje tekme – čips i heeeektoolitrii piva. E pa tako je to nekako zaista i bilo… Ma u biti, u tom trenu mi ni taj nogomet nije bio toliko loš… ma tko će ti ga više znati. I nakon mojeg vještog kratkog odupiranja, op… stvorila se i meni čaša u ruci. Sama je došla – nisam je zvala, zaista! I iznenadila me…taj blagi gorkasti neodoljivi okus jednostavno mi se uvukao pod kožu, kao i većini ako smijem primjetiti. Zaista nevjerojatno ali gdje god da se nađete ako ne u čaši, boci ili na polici, barem će Vas na nekom plakatu podsjetiti da postoji. Eh, to ja nazivam popularnost, a ne one ‘wanna be’ zvijezde …vjerujem da će uskoro doći dan kada će i iz paštete iskakati, ma tko joj brani…vraća osmijeh na lice i najtužnijem umjetniku. A što je u biti pivo, koja je njegova ‘životna filozofija‘ – provjerimo…

Pivo ima povijest dugačku vjerojatno koliko i sama civilizacija. Postoje dokazi o konzumaciji piva u Mezopotamiji čak 4000 godina prije Krista, te da se 40% ukupnog žita trošilo na njegovu proizvodnju. Tek s početkom moderne europske civilizacije u 18. stoljeću pivo počinje nalikovati današnjem proizvodu. Oko 3000. godine prije Krista otkriveno je da hmelj daje ugodan okus pivu, a u to vrijeme u Egiptu je već postojalo 6 različitih vrsta piva. Četiri su osnovna sastojka koja se upotrebljavaju u proizvodnji piva – hmelj, kvasac, ječam i voda. Danas postoji približno 20 glavnih vrsta piva, a ne možete niti zamisliti gdje bi došli kada bi poimence nabrajali sve vrste – da ta teza drži vodu, uvjerit ćete se ako Vam kažem da na svijetu postoji 5000 poznatih pivovara i oko 15000 različitih marki piva.

Receptura?!…hm…
Sjednite u svoj lokalni birc, prošećite do dućana…posjetite prijatelja, susjede, rodbinu…prođirajte po centru, zastanite na špici, izađite navečer van, posjetite sajam piva i jednostavno kupite (naručite) svoje omiljeno PIVO – jednostavno da jednostavnije ne može biti.

I tako ja upravo cjedim zadnju kapljicu svoje pive, završavam sa ovim tekstom i razmišljam o tome kako Vam moram reći da ne pokušavate proizvesti pivo u vlastitom domu, prepustite to ipak onim vještima s velikim tvornicama…iiiii nipošto se nemojte presentimentalno vezati za svoje pivo, ‘pivski trbuščić’ i nije baš pretjerano IN.

Za Udrugu konobara i barmena HrvatskeIvana Fatur

Komentari