Negroni

384

A kako ste Vi proveli vikend?! Pa nije da se hvalim ali eto… napokon sam i ja posjetila velegrad noću i istražila noćni život metropole. Ne znam je li to tako svaki vikend, ali usudim se reći da su protekli vikend vani bili apsolutno SVI!!! I dok smo u nekoliko klubova samo pokušali ući, smrzli se i izgubili živce čekajući u 20-ak metarskom redu, odluka da se uputimo na Jarun bila je i više nego pametna… odlična, plesna muzika, ugodna atmosfera, ne prevelika gužva i najbolje društvo na svijetu… – nikako ne može biti loše. Nemojte mi zamjeriti što nisam navela točan naziv kluba, to ostavljam Vama da istražite, ali jednostavno nije ni mjesto ni vrijeme za to… E pa ovaj tjedan mi je zaista lijepo počeo. Napunila sam baterije i u glavi mi je samo stih „…razvučem osmijeh i briga me…“

A sad se hvatam malo posla… dosta je nostalgije. Kao uvod iskoristila bih ovo – jedni ga vole, drugi ga ne vole, a trećima se zamjerio. Gin je rođen u Engleskoj kao kopija Nizozemskog Genevera čiji su glavni sastojak borovice. U kombinaciji sa campariem i vermouthom rosso daje negroni – današnje piće tjedna. Legenda kaže da je Negroni stvoren 1919. goine u Casoni baru u Firenci gdje je grof Camillo Negroni naručivao Americano. Jednog dana došao je s idejom da se u njegovo piće doda malo gina što je rezultiralo savršenom ravnotežom slatkog i gorkog te novim pićem s imenom Negroni.

Negroni
2cl Gin
2cl Campari
2cl Vermouth rosso

Kao dekoracija koktela koristi se naranča i limun.

S obzirom da smo kratku povijest gina savladali u prethodnim pićima biti ću kratka i podsjetiti Vas samo na situaciju kakva je danas. Današnji se gin dobiva namakanjem bobica borovice i drugog bilja u kvalitetnom, neutralnom alkoholnom piću, obično od kukuruza, sladnog ječma i katkad malene količine neke druge žitarice. Korijander daje aromu (poznatu kao botaničku) nizozemskom jeneveru i londonskom Dry ginu.

Gin je sa svojim specifičnim, ugodnim mirisom kao stvoren za koktele. Zato ga Englezi i nazivaju ”the heart of a good cocktail”; u prijevodu – srce dobrog koktela, što znači da svi pravi kokteloljupci u svojem „spremniku“ moraju imati barem jednu bocu gina.

Za Udrugu konobara i barmena HrvatskeIvana Fatur

Komentari