Mojito

203

Ovaaaajjj… nemojte mi zamjeriti ali i nemam baš nekog vremena za današnje piskaranje. Ovo je zadnji dan salsa festivala koji je proteklog tjedna obuzeo Rovinj i njegove ulice. Naravno da sam u ‘muvingu’… to jednostavno ne mogu propustiti. Preko 2000 plesača na jednom mjestu – ma sve Vas vuče na ples čak i ako ste okorijeli antiplesač. Želim da i Vi osjetite dašak egzotike tako da Vam priču donosim uživo s lica mjesta. Najtraženiji koktel ovogodišnjeg 7. po redu salsa festivala (prema mom zapažanju) svakako je ovotjedno piće tjedna… Ne znam točno koji je razlog, ali vjerujem da veliki utjecaj ima njegovo Kubansko porijeklo, ipak je salsa ta koja svoje korijene vuče od tamo, ali i osvježavajući okus – definitivno. I da previše ne duljim jer me već lagano prolaze trnci od zvukova latino ritma u pozadini (čitajte: žuri mi se ), današnji je koktel prema legendi u osnovi Collins, ali napravljen s rumom i grančicama metvice te se katkad još naziva i cuban mint julep, a radi se o Mojitu. Mojito je piće koje je postalo popularno na Kubi među Amerikancima koji su posjećivali otok tijekom godina prohibicije.

Svoj idealan mojito napraviti možete na sljedeći način:

Mojito

4cl bijelog ruma
2cl šećerni sirup
½ limete
listići mente
3 žlice smeđeg šećera
soda voda

A sad malo klasike i već uobičajene teorije… Rum je tradicionalno piće pustolovnih gusara, a vjerojatno će vas iznenadili činjenica da je on i prvo nacionalno piće Australije. U prvotnoj grupaciji možemo ga podijeliti na: prirodni i industrijski rum iako se još dijeli i na kategorije: lagani, srednji, puni i aromatični. S detaljima Vas neću zamarati (ovoga puta) – bolje učimo ako učimo polako

Na samom kraju dati ću si tu slobodu da Vam predložim način na koji da upotpunite doživljaj ispijanja ovog koktela – ne morate, naravno… ali možete . Kupaći, ležaljka, sunčana terasa, pogled na more, egzotični latino ritmovi, dobro društvo i mojito – vjerujte, s tim ne možete pogriješiti.

A sad bježim dalje nošena vrućim latino ritmovima – danas je ipak kao što rekoh zadnji dan festivala, treba ga maksimalno iskoristiti… jooooj, kad bi bar trajao zauvijek. Iiideeeemmm….

Za Udrugu konobara i barmena HrvatskeIvana Fatur

Komentari