Medica

6788

Bela Nedeja se i ove godine polako ali sigurno primiče kraju. Samo najuporniji ostaju do kraja, tj. i ponedjeljak, a između ostalih i mi. Sajam u čast mladog vina i ove je godine kao i stotinjak prijašnjih posjetilo na tisuće i tisuće ljudi koji su se kroz tri dana ‘slavlja’ sjatili u Kastav. Osim kulturnog uzdizanja Belu Nedeju obilježava urnebesan provod i luda zabava po svim Kastavskim ulicama koja traje do dugo u noć, točnije do trenutka kada ‘gradske vlasti’ odluče pogasiti gradsku rasvijetu i time najaviti prisutnima kako je došlo vrijeme za poći leći.
Razmišljala sam malo kako da Vam približim doživljaj i možda Vas potaknem da danas nakon posla ipak posjetite Kastav, ukoliko već niste. S obzirom da sam o vinu pisala već više od nekoliko puta, a znate da se ne volim ponavljati moja današnja ‘štorija’ biti će o rakiji točnije o medici.

Rakija je idealna za bol u želucu, prehladu, gripu i slične bolesti! Preporučuje se i za bolove u mišićima, za dezinfekciju rana – u vanjskoj primjeni Odlično paše kao aperitiv, za jutarnje buđenje, uz sir i pršut, uz kulen, može prije i poslije ručka, navečer uz vino ili pivo (presijecanje žestokim pićem u nekim je krajevima uobičajeno), pomaže da lakše zaspite, da zaboravite, da se nasmijete. Međutim, ako niste pili domaću rakiju, niste je uopće pili! Medna rakija, medova rakija, medica, medenica… poznati je istarski proizvod koji s dodatkom propolisa postaje pravi ljekoviti napitak. Medica više od svih drugih rakija ima karakteristike likera. U njoj će se naći 15 do 25, a rjeđe 30 posto alkohola. Medica je također jedna od ‘najopasnijih’ rakija – slatka, pitka, nježno klizi niz grlo, kad jednom počnete, nećete znati stati, a onda će biti prekasno. . O samoj pripremi ovisi koliko će biti slatka.

Njuškajući po internetu naišla sam na lijepo objašnjenje kako medicu možete pripremiti u svojoj kuhinji.
Treba Vam:
1l rakije
1 teglica meda (oko 800-900g)
500 ml prokuhane vode

Pa kažu ovako – U prokuhanu vodu, kada se malo ohladi staviti med i lagano miješati dok se rastopi, onda ulijevati rakiju, miješati i malo probati. Kada vam jačina bude odgovarajuća, više ne treba rakije. Znači, ne treba cijela litra rakije. Medicu čuvati u staklenim bocama na hladnijem mjestu, ne treba u frižideru, najbolje u ormaru ili policama ‘špajze’. Može se odmah piti, ali je svakako bolja ako stoji duže. Svakim danom stajanja sve je bolja.

Ja se još uvijek nisam upustila u ‘home made’ izradu, ali zato očekujem od Vas koji ćete probati da mi date povratnu informaciju kakva je Vaša medica… a do tad još uvijek danas tokom dana stignete posjetiti Kastav, pritom nikako nemojte zaobići naš šank koji ćete pronaći na glavnom trgu Lokvini i propustiti nazdraviti s medicom. Onaj visoki, bijeli šank, koji svjetli – e to je naš šank… kratke smjernice da se slučajno ne pogubite. Vidimo se!!!

Za Udrugu konobara i barmena HrvatskeIvana Fatur

Komentari