Martini dry

1211

Ajme koje vrijemeeeee… zar nije inače lipanj mjesec kada ima najviše sunca i kada bi se trebali pripremiti za ljeto?! Preplanuti, sakriti sitne nedostatke… napuniti baterije, šetati, družiti se… uživati na osunčanim terasama… gdje je nestalo suuuunceeee. Pa cijeli prošli tjedan je vrijeme katastrofa, a ni vikend nije baš oduševio… moram priznati da sam malčice razočarana. Svakodnevno nošenje sunčanih naočala i kišobrana već mi lagano ide na živce – gdje je nestalo ljeeeetoooo??? Sunce… more… kokteli… zgodni, preplanuli frajeri napokon spremni da pokažu na čemu su cijelu zimu radili… joj joj joj… nazovimo ovo kao nekakva tiha molitva, možda me netko gore ipak čuje pa i mi napokon uhvatimo ljeto u pravom smislu riječi :). Ma sigurno i oni prate Teklić portal i svakog ponedjeljka očekuju novitete – pih, tko još danas nema internet

No uglavnom, inspirirana kišom današnju priču započinjem rečenicom iz filma Every Day’s Holliday iz 1937. Godine s Mae West u glavoj ulozi – ”riješimo se ove mokre odjeće i uzmimo suhi Martini”, koja je ujedno i početak legende koktela Martini. Neosporni kralj koktela, piće bogatih, glamuroznih i slavnih, Martini ima dugu povjest u kojoj se jednako kao i o receptu za ”savršeni” ili ”najsuši” suhi Martini, neprestano žustro raspravlja. I dok neki kažu da je barmen Martini di Arma di Taggia izumio Martini za Johna D. Rockfellera godine 1910. u hotelu Knickerbocker u New Yorku, brončana plaketa tvrdi da je 1874. godine barmen Julio Richelieu stvorio Martinez Special u Martinezu u Kaliforniji, oko 32 km od San Francisca. Navodno se”Z” izgubilo nakon nekoliko pića (zaist čudno ).

Martini dry napraviti ćete na sljedeći način:
4cl gin
2cl vermouth dry

Kao dekoraciju koristite maslinu.

Hm… a sad malo teorije. Ali obećajem – samo malo!!!

Gin je rođen u Engleskoj kao kopija Nizozemskog Genevera čiji su glavni sastojak borovice. Pio se kao eliksir za bolju probavu. Na francuskom se bo¬rovica kaže genievre pa su nizozemci ovo piće prozvali genever. U 17-om stoljeću, kad je na englesko prijestolje došao Nizozemac William III, gin je osvojio i Englesku. Englezi su ”genever” skratili u ”gin” U Engleskoj gin postaje piće sirotinje. Radi se u ilegalnim destilanama i dodaju mu se svakojaki sastojci (čak i otrovni terpentin) koji pojeftinjuju proizvodnju. No u drugoj polovici 19-og stoljeća država najzad uspijeva regulirati pioizvodnju džina i on po-staje — ljubimac viših klasa! U 20. stoljeću, tijekom prohibicije u Americi (1919-33.), alternativa skupim, krijumčarenim alkoholnim pićima bile su ilegalne destilerije. Do 1929. godine postojalo je više od sto recepata za gin ‘iz kade’, te još stotine recepata za koktele koji¬ma se prikrivao okus!

Današnji se gin dobiva namakanjem bobica borovice i dru¬gog bilja u kvalitetnom, neutralnom alkoholnom piću, obično od kukuruza, sladnog ječma i katkad malene količine neke druge žitarice. Korijander daje aromu (poznatu kao botaničku) nizozemskom jeneveru i londonskom Dry ginu.

A sada ona najteža rečenica, ujedno i zadnja, ali ovoga puta rečena riječima stručnjaka: „Kad biste se našli u situaciji da morate izabrati jedno jedino žes¬toko piće za vaš kućni bar, to bi, svakako, morao biti — gin! Gin je sa svojim specifičnim, ugodnim mirisom kao stvoren za koktele. Zato ga Englezi i nazivaju ”the heart of a good cocktail” što u pri¬jevodu znači — srce dobrog koktela!“

Za Udrugu konobara i barmena Hrvatske – Ivana Fatur

Komentari