Margarita Hawaii

535

Protekli vikend otvorio je vrata novoj sezoni, a ujedno i mnogim hotelima, lokalima, kafićima, noćnim klubovima i sl. duž našeg Jadrana. Kako se svake godine hit destinacije bore za prestige svog imena, tako su i ovoga puta u mnogim koktel kartama prisutni neki noviteti koji će Vam zasigurno postati nova velika ljubav ovoga ljeta.

No nebi ja bila ja da razglabam samo o činjenicama, i hvalim naše ugostitelje koji se trude zadržati turiste na našoj obali, a da se pritom ne dočepam jedne takve recepture. Znate kako krene priča… ‘Mi imamo svašta novo… trudimo se gostima ponuditi stvari koje još nisu isprobali, spojiti nespojivo ali da rezultira sa izuzetnim okusom, tako ove godine u ponudi možete pronaći… ta…ta…ta… Margarita Hawaii’… Ooooo, e tu me zainteresiralo… ‘Margarita Hawaii – ponovim ja?!’ , nisam ni završila s čuđenjem do kraja kad eto odgovora – ‘Evo, sad će naš barmen pripremiti jedan’ … uf što volim kad mi ljudi čitaju misli i ne moram previše pitat

U ovom koktelu sam zaista uživala, što se moglo pročitati i s mog izraza lica, ali ovog puta se nisu tako iznenada ponudili da mi otkriju tajnu ovog napitka. Sada sam zaista morala kopkati i ispitivati sve uokolo kako bi mi napokon rekli točnu recepturu.

Krenuli smo naravno nagađanjem koja je baza… i to je potrajalo, ali su na kraju popustili pod mojim zapitkivanjem i rekli mi sve. Pa priča ide ovako – Tequila je meksičko žestoko piće nastalo u 16. st. koje se proizvodi od biljnog soka plave agave, koja u izobilju raste oko gradića Tequile u meksičkoj državi Jalisco, 65km zapadno od Guadalajare. Da tequila prijeđe granicu SAD-a bilo je potrebno mnogo vremena. Prva zabilježena pošiljka od samo tri bačve krenula je tek 1873. godine. 1944. godine u SAD-u je ponestalo gina, te se kao osnova za koktele uvozi tequila. Zanimljivo je da je tequila tek pedesetih godina postala popularna, a u šezdesetima je stekla svojevrsni kultni status, pogotovo među studentima u Kaliforniji koji su pogrešno vjerovali da tequila sadrži halucinogenu drogu meskalin.

U koktelu se također nalazi Pisang Ambon. To je liker koji u svom sastavu ima 20% alkohola. prepoznatljiv je po zelenoj boji i tradicionalnoj boci temeljen na originalnoj indonezijskoj recepturi. Većinom se pije u jednostavnim mixevima ali naši barmeni uvijek nađu njegovo mjesto u novim zanimljivim koktelima. ‘A kad smo ti već otkrili skoro sve do najsitnijih detalja reći ćemo ti i recepturu’:

Margarita Hawaii
5cl Tequila
1cl BOLS Triple sec
3cl Pisang Ambon
2cl Lemon juice

Uvijek se mučim sa zaključnom rečenicom i trudim se da bude nešto intelektualno i mudro. Ovog ću Vam puta samo reći – ne bojte se promjena, noviteti su i više nego fantastični! Isprobajte ih sve kod kuće ili u lokalu, a već Vas sljedeći tjedan očekuje nova sočna priča iz nekog atraktivnog bara.

P.S. Ukoliko želite postati dio Barmen.hr tima te provesti sezonu kao barmen na nekoj od atraktivnih destinacija duž naše obale, pritom se dobro zabaviti i još bolje zaraditi nemojte propustiti posljednji termin Škole barmena prije sezone koji je rezerviran za 2.05.2011. Upisi su u tijeku i mjesta ima još malo… postanite i Vi ‘dizajner’ okusa koji će poharati koktel karte najboljih barova Hrvatske. Detalje o Školi barmena saznajte na www.barmen.hr.

Za Udrugu konobara i barmena HrvatskeIvana Fatur

Komentari