Limunada

1285

Nedavno ste na skoro svakom portalu (da ne kažem baš na svakom i nekoga uvrijedim) mogli čitati o blagodatima koje pruža limun. Isto tako gotovo cijeli svijet i svaki mailbox obišla je poruka baš na tu temu. E,upravo to je bio razlog i poticaj da zadnjih nekoliko dana svoj odlazak na pauzu obilježim upravo limunadom. Dosta me zaintrigirala činjenica da limun ubija stanice tumora i prema nekim istraživanjima, može biti učinkovitiji i od kemoterapije. Limun ujedno ima i najpovoljniji efekt na ciste i tumore. Također djeluje protiv infekcija i gljivica, te protiv internih parazita. Regulira krvni tlak, živčane poremećaje te djeluje antidepresivno.

Naravno takav mail stigao je i do mene. Najčešće sve takve pričice smatram ‘spamom’ ali s obzirom da su se čak i novine posvetile ovoj temi posvetila sam se i ja. Nastavila sam čitati dalje… pa kažu: „Izvor ove informacije je fascinantan: on potiče od jednog od najvećih proizvođača lijekova na svijetu, koji tvrdi da poslije više od 20 godina rada u laboratoriju od 1970. god. je konstantirano da limun uništava maligne stanice u dvanaest vrsta raka, među kojima je rak debelog crijeva, dojke, prostate, pluća i gušterače. Sastojci ove biljke su pokazali da djeluju 10 000 puta bolje od Adiamicina, kemoterapeutske droge za usporavanje rasta kancerogenih stanica. Ono što je još iznenađujuće je to što limun uništava kancerogene stanice, a ne utječe na zdrave stanice.“ (Znanstveni institut za zdravlje, L. L. C. ; 819 N. Koz ul., Baltimore, MD,1201.)

Također se kao razlog neotkrivanja ove tajne navode zarade velikih korporacija, što i nije za nepovjerovati ukoliko se okrenete oko sebe i sagledate manipulatorsku sliku svijeta u kojem se nalazimo.
A sada nakon što sam Vas dovela u razmišljanje da li ćete svoje košarice s voćem ipak napuniti limunom prelazim na limunadu kao piće. Limunada je ime dato različitim vrstama sokova. U Sjedinjenim Državama, Kanadi i Danskoj, limunada se odnosi na negazirano piće pomješano sa limunovim sokom, šećerom i vodom. U Ujedinjenom Kraljevstvu, Australiji, Švicarskoj i Novom Zelandu, pojam se odnosi na raznobojno, gazirano piće sa okusom limuna. U Indiji, limunada (također poznata kao “limbu paani”) odnosi se na negazirano piće sa sokom od limuna, šećerom i vodom kojoj se ponekad dodaje i sol.
Zaista varijanti za izradu limunade ima mali milijun. Ja sam se odlučila baš na ovu jer… eto, tek tako… meni je jednostavno kao takva dobra. Možda je to navika ili nešto slično… nipošto ne želim nekoga podcjeniti i reći da nema boljih, a ako Vi smatrate da je Vaša bolja sa zadovoljstvom ću isprobati napraviti baš po Vašem receptu.
A dok mi ne odate svoju tajnu, držim se ovoga:

1 dcl ocijeđenog soka od limuna
6-7 žlica šećera
1 – 1,5l vode ovisno o jačini

Šećer prokuhate sa čašom vode (oduzete od ukupne količine) kako bi se otopio te ulijete u vrč gdje se nalazi ostatak vode i sok od limuna.
Još samo jedna sitnica… ukoliko želite svoje goste iznenaditi i poslužiti limunadu na poseban način učinite to tako da rub martini čaše ukrasite šećerom i kao dekoraciju stavite kriškicu limuna.
Hm… a ako ste se dvoumili što ćete sljedeće zasaditi u svom vrtu, dvorištu, okućnici… a da uživate u plodovima – limun je pravi izbor. Osim što zauzima malo mjesta omogućuje Vam idealno osvježenje posebno u vrućim danima koji nam slijede, brdo vitamina i ogromnu količinu zdravlja.

Za Udrugu konobara i barmena HrvatskeIvana Fatur

Komentari