Kuhano vino

584

Otvorili smo sezonu skijanja… napokon sam i ja dočekala svojih pet minuta slave te je moje nagovaranje od nekoliko dana preraslo u pravu pustolovinu. Ne mogu se baš pohvaliti sa vrhunskim skijaškim umijećem, ali sam zato uvijek dobro raspoložena za svakakve vratolomije i moji padovi su priznajem ponekad čak i spektakularni. Hvala Bogu, još uvijek niti jedan nije prošao s ozbiljnim posljedicama, poneka masnica tu… poneka tamo… ali nadam se da ću i to sve svesti na minimum s obzirom da sam svake godine sve vještija i vještija. Spašavaju me ovi trening vikendi na lokalnim skijalištima…  dva, tri… biti ću pravi maher :). Sve u svemu, bio je ovo nadasve zanimljiv vikend, a ujedno i prekrasni ulazak u Novu 2011. Ipak, kako mene tako i moje prijatelje najviše razveseli na kraju ‘radnog’ dana, dolazak u drvenu kućicu, okupljanje za stolom te zdravica sa ukusnim kuhanim vinom. Kada onako umorni i iscrpljeni osjetite taj tajanstveni miris živnu Vam sva osjetila u jednoj sekundi, čak se na tren osjetite toliko puni energije da bi se vratili na stazu. Najčešće se ne vratite jer eto… već je mrak, uletili ste u zanimljive razgovore sa svojom ekipom i jednostavno Vam više ništa drugo nije potrebno.

Znam da redovito pratite moje priče i već sam o vinu nešto i piskarala, ali ukoliko ste propustili taj članak u nastavku Vam donosim kratki podsjetnik koja je zapravo prava vinska tajna. Vino je jedno od najpopularnijih alkoholnih pića te se smatra jednim od najvažnijih sastojaka mnogih europskih i mediteranskih kuhinja, odnosno kultura. Obično razlikujemo vina po boji: bijelo, ružičasto (roze) i crno (crveno) vino – a boju određuje boja bobica grožđa uz proces proizvodnje. Svjetska proizvodnja vina procjenjuje se godišnje na 25 milijardi litara. Iako u posljednje vrijeme proizvodnja vina u SAD-u i Južnoj Americi raste, glavni centri proizvodnje vina i dalje ostaju u Europi. Za kuhano vino najčešće se ne odabiru vrhunska i skupa vina jer njima dominira aroma klinčića i cimeta te se originalni bouquet vina i tako izgubi.

Kuhano vino možete pripremiti na ovaj način:

1l crnog ili bijelog vina
15 dkg šećera
1 štapić cimeta
8 klinčića
1 žličica narezane narančine korice ili kora od ½ limuna

Kuhajte vino, cimet i klinčiće zajedno. Kada uzavrije dodajte šećer te koricu naranče ili limuna i kuhajte još 2-3 minute. Naravno ovisno o vašim željama i vrsti vina ovaj recept može se prilagođavati dodavanjem ili oduzimanjem količine pojedinog sastojka. I kao što i sam naziv kaže – kuhano vino; što znači da ga je potrebno poslužiti dok je još vruće.
Nadam se da ste se za doček lijepo proveli i dobro zabavili te da Vam je bilo barem upola dobro kao što je bilo meni. I da, iako već lagano koračamo 2011., za dobre želje nikad nije kasno; želim Vam puno sreće i uspjeha u ovoj godini.

Za Udrugu konobara i barmena Hrvatske Ivana Fatur

Komentari