Kava – ritual ili ceremonija

357

„Sunce hvala ti što si izašlo za mene, sunce obećajem misli su mi pozitivne…“ – riječi su pjesme popularne hrvatske skupine, no pustimo estradu na miru i hvatajmo se današnjeg zadatka.

Pretpostavljam da ste povezali da mi ova pjesma nije uzaludna inspiracija, nema ljepšeg osjećaja od onog kada sjednete na prepunu terasu, izvalite se u udobnu fotelju, sakrijete iza velikih naočala dok Vam pogled bježi za zrakom sunca koja se neprestano igra na prozoru obližnje zgrade, a vi uživate u ispijanju svoje jutarnje kavice. I stiže kavica… mmmmm, aroma se osjeća duž cijeloga puta, i iznenađenje, razvlačim osmijeh i ugodnim glasom zahvaljujem – sada je zaista sve sunčano. Kako sitnice mogu razveseliti čovjeka, morate priznati da ne možete ostati ravnodušni ako Vas iz vaše šalice gleda svinjica, smješi se sunce ili treperi srčeko, ako ništa drugo barem za cijenu truda ili umjetnosti poklonite osmijeh.

Sad malo razmišljam i zaista ne postoji pravilo kada je pravo vrijeme za popiti kavu, jedni je piju iz potrebe, jedni iz dosade, jedni iz gušta, drugi zbog društva… dok je neki uopće ne konzumiraju. Znate i sami da je omiljen napitak većini pušaća, neopisiv je osjećaj istodobnog zadovoljavanja nikotinske krize i duugooog ispijanja kave. Specifičan okus i aroma dovesti će do toga da vam zatitraju sva osjetila. No lako je sjesti u lokal i naručiti kavu, uz malo truda nije ju problem nii skuhati, popiti je iznova i iznova, ali kao i za sve postoje zanimljive priče o ovom obožavanom napitku kojie Vam možda nitko nikada nije rekao ili se Vi niste dovoljno potrudili saznati. Eh, zato smo tu mi, pa pitamo u Vaše ime.

Uzgoj kave započeo je u području grada Caffe u Etiopiji prije nekih tisuću godina gdje se proširio na Arabiju, Tursku i ostale islamske zemlje. U Europu je dovedena trgovačkim posredovanjem, a nekoliko stoljeća kasnije iz Europe je prenesena u zemlje Novoga Svijeta. Stablo kave je zimzelena biljka koja može narasti čak do 12m. Prvi put urode plodovima 3 do 5 godina nakon što su zasađene, te daju zrnje sljedećih 15ak godina. Vrlo je dobro sredstvo za poboljšanje probave jer potiče stvaranje želučanih kiselina važnih probavi. Kofein iz kave povećava aktivnost ali pretjerana konzumacija može dovesti do nesanice. I ne, neće Vas rastrijeziti nakon što ste pretjerali s alkoholom.

Uf, ovo je definitivno iscrpan izvještaj o kavi… moja se već lagano i ohladila, stoga idem još malo uživati u čarima svog jutarnjeg rituala dok mi sunce nije uteklo. A vi, nebitno ispijali, espresso, cappuccino, macchiato, bijelu kavu, kratku, dugu… ne zaboravite uživati u vlastitom trenutku relaksacije i opuštanja.

Za Udrugu konobara i barmena Hrvatske Ivana Fatur

Komentari