“II nuovo vino si beve a San Martino!“ – Mlado vino pije se na Svetog Martina!

258

Pojačana policijska kontrola, vozači koji poprilično šemere po našim prometnicama, osmijeh na licima i pokoja dobra kvalitetna kapljica… Kao što znate protekli vikend obilježavalo se Martinje. Sv. Martin već se tradicionalno diljem Lijepe Naše obilježava pučkim veselicama, krštenjem mladog vina te bogatim gurmanskim delicijama. Ako ste u ovih nekoliko dana prošetali po konobama, restoranima, hotelima, kafićima ili se ipak dovoljno odmorili i posjetili neku od lokalnih pučkih fešti mogli ste primijetiti da vino teče u potocima, a uz to njegova cijena je mnogo prihvatljivija nego kada ste posljednji put bili u nekom takvom điru.

Tko je zapravo Sv. Martin? Sv. Martin umro je 8. Studenog 397. Godine, a njegov spomendan obilježava se 11. Studenog (na dan njegova pokopa). Sv. Martin zaštitnik je vinara i vinogradara, a zadnje vrijeme svoje mjesto pod njegovim zaštitničkim okriljem našli su i vojnici, vitezovi, putnici, gostioničari, hotelijeri… Prema legendi Martin je bio mladi konjanik u gordoj vojničkoj opremi ogrnut vijorećim crvenim plaštem. Jahao je po studenom vjetru koji je zagovarao nadolazeću zimu. Uz rub ceste ugledao je promrzlog siromaha koji se pokušavao sakriti od zime. Siromah mu se toliko smilovao da je mačem odrezao polovicu svojeg plašta te mu dao da se ogrne. Te noći, kad je Martin zaspao, obratio mu se Isus te mu zahvalio što je pomogao siromahu. Ova situacija proslavila ga je diljem kršćanskog svijeta. Postao je veliki širitelj kršćanstva, a posebnu pažnju oduvijek je posvećivao selu, seljacima i siromašnima, razumijevajući njihove probleme i bijedu.

Nemojte se iznenaditi kada začujete izjavu „Martinje ljeto“ – tako ljudi dan danas nazivaju toplije dane prije početka zime. Smatra se prema legendi da je gesta Sv. Martina bila popraćena naglim zatopljenjem vremena, kao da se i nebo smilovalo siromašnima te ih spasilo od studeni. A da se Martinje ne obilježava samo u našim krajevima dokazuje i činjenica da je u Italiji već ustaljena poslovica “II nuovo vino si beve a San Martino!“ – Mlado vino pije se na Svetog Martina!

No dosta povijesti – krenimo na bit… Vino je jedno od najpopularnijih alkoholnih pića koje se smatra jednim od najvažnijih sastojaka mnogih europskih i mediteranskih kuhinja, odnosno kultura, a kod nas spada u kategoriju prehrambenih proizvoda. Dovoljne su 2 čaše dnevno da se u organizam unese 180 kalorija, isto kao tanjur tjestenine začinjene umakom od rajčice, uljem, češnjakom i parmezanom. No, nemojte se prerano obradovati – ovakva prehrana i nije najbolja, baš naprotiv – ona vodi u alkoholizam. Obično razlikujemo vina po boji: bijelo, ružičasto (roze) i crno (crveno) vino – a boju određuje boja bobica grožđa uz proces proizvodnje. Svjetska proizvodnja vina procjenjuje se godišnje na 25 milijardi litara. Iako u posljednje vrijeme proizvodnja vina u SAD-u i Južnoj Americi raste, glavni centri proizvodnje vina i dalje ostaju u Europi.

A sad… natočite si dobru kapljicu, nazdravite s prijteljima i zapamtite staru Kinesku poslovicu – “Nekoliko čaša vina sklope stotinu poslova.” – pa što čekate… dosta odmora, hvatajte se posla.

Za Udrugu konobara i barmena HrvatskeIvana Fatur

Komentari