Gemišt

2036

‘Tri gemišta, ne moru mi ništa’ …u ovome razdoblju, svojom slobodnom analizom mogu reći da je ova pjesma u našim krajevima postala hit. Ako ne sama pjesma, jer se o ukusima ne raspravlja, poštapalica se uvukla u žargon mnogih. I dok najveći svjetski sommelieri kažu da je grijeh vino mješati s vodom, vjerujem da se slažete sa mnom da je gemišt idealno piće za obranu od žeđi.

Još se danas oporavljam od prethodnog vikenda i maškaranoga ludila. Boli me svaki mmišić na tijelu… Ma kakava teretana, aerobik, fitness… maškaree su zakon! Ljudi, budite ono što ste oduvijek željeli biti i krenite na ‘pusni tanci’. Toliko pozitive, smijeha i zabave na istom mjestu možete naći samo ako ste u nekom drugom svijetu… da ne pričam o onome da ste i bez znanja plesnih koraka na podiju totalne zvijezde… nitko nikome ne zamjera i ne gleda pogreške. Prava relaksacija i punjenje baterija.

Priču o vinu vjerujem već svi znate. Ali kao kratki podsjetnik donosim Vam par bitnih informacija: kod nas vino svrstavmo u kategoriju prehrambenih proizvoda. S 2 čaše vina u organizam unesete 180 kalorija, isto kao da ste pojeli tannjur začinjene tjestenine s umakom. No kao što pretpostavljate, takva praksa dovesti će Vas do alkoholizma, tako da… pomalo! Vino kao jedno od najpopularnijih alkoholnih pića obično razlikujemo po boji: bijelo, ružičasto (roze) i crno (crveno) vino. Glavni centri proizvodnje vina su u Europi – vjerojatno je to razlog zašto smo baš mi tako veliki vinoljupci. Zamislite na jelovniku ribu bez dobre čašice vina?! – nezamislivo!

Iako sam sigurna da Vam ne moram posebno pričati o tome kako ćete napraviti gemišt, gembač, gem… ili kako ga već sve zovu, možda ipak postoji netko kome je to misterij… Stoga u vino ulijte malo mineralne, i to je apsolutno sva mudrost koju morate zapamtiti.
Živjeli!

Za Udrugu konobara i barmena HrvatskeIvana Fatur

Komentari