French eggong

111

Kada sam vidjela ovaj napitak u svojoj čaši prvo sam pomislila kako su me krivo procijenili i zaključili da sam raspoložena za frape (a zaista nisam bila) ali dobro… prešutjela sam i to, nisam htjela biti jedina čangrizava ipak nisam bila sa svojim društvom, morala sam se praviti fina i pristojna. Znate da je prvi dojam najbitniji, a pogotovo ako ste sami u društvu od njih petnaestak koji se već godinama intenzivno druže. I nekako sam sama u sebi prokomentirala i ‘zašarafila’ nosom te skoro na silu uhvatila čašu i pravila se kao da je baš to ono što sam htjela naručiti. Doduše neko sam vrijeme izvlačila teme kao iz rukava samo da pričam da ne moram ispit i prvi gutljaj, sve dok mi dečko sa kraja stola nije doviknuo „Daj ne prebacuj tu čašu više – probaj, ovo sigurno ne piješ svaki dan!“ Hm…onda mi je prošlo glavom – kako on zna da ja to ne pijem svaki dan? Pa nije to nikakav ekstra napitak! – i tada me zaintrigiralo… možda ja zaista nemam pojma što se nalazi u ovoj čaši. I da odmah napomenem i ne ostavim krivi dojam, nije da ja ne volim frape nego jednostavno taj dan nisam bila raspoložena i nije mi se pio, a mene natjerat na nešto što ne želim je zaista više nego nemoguće.

I popustim pod pritiskom jer sam primijetila da me nakon njegove rečenice svi nekako blago pogleduju ispod oka… vjerujem da se nisu podsmjehivali, ali ja sam to tako interpretirala, i ispijem prvi gutljaj… širom otvorim oči… „Mmmmmm, pa ovo je zaista fino…“. Da, možete i zamisliti reakciju tog istog dečka – umalo je pao sa stolice od smijeha. A onda mi je otkrio da se radi o Egnog-u. Ruku na srce morao mi je barem četiri puta ponoviti točan naziv, jer sam prvo skužila Van Gogh, engog, egnok… ma ne znam više ni sama, ali onda mi je slovkao pa više nije bilo problema. A što zapravo stoji iza tog naziva… hm, samo nastavite čitati

Egnog (Eggnog) su mješavine mlijeka (ili vrhnja) i svježih jaja kojima se dodaje pjenušavo vino ili neko drugo alkoholno piće, najčešće rum. U sjevernoj Europi vrući egnog je tradicionalno piće svetkovina koje označavaju kraj godine. Preporučuje se da ga se spravi čak dva dana prije posluživanja, pohrani u hladnjak, a kad gosti dođu — samo još jednom promiješa.
Donosim Vam način i sastojke od kojih se spravlja baš onaj kojeg sam ja probala:

FRENCH EGGNOG
3-4 kocke leda
1/3 konjaka
1/3 rum bijeli ili zlatni
1/3 hladnog pasteriziranog mlijeka
1 žumanjak

U šejker s ledom ulijte sastojke redom kojim su navedeni. Prošejkajte, pričekajte nekoliko sekundi te prošejkajte ponovno. Procijedite i poslužite odmah u koktelskoj čaši za slatke mješavine ili u niskom tumbleru.
Ne lišite se ovo probati… zaista je fantastično!!!

Za Udrugu konobara i barmena HrvatskeIvana Fatur

Komentari