Džulep ili Julep

753

Jučer sam sjedila u cocktail baru tik do para koji je tako s guštom ispijao koktel koji Vam danas predstavljam kao piće tjedna. I dok sam ja razbijala glavu jer sam neposredno prije naručila nešto sasvim drugo oni su guštali i guštali toliko da mi vrag nije dao mira i morala sam naručiti još jednu turu. Miris koktela bio je tako ugodan, lagano intenzivan, a ujedno toliko primamljiv da jednostavno nisam mogla odoljeti. I iskreno – sve dok nisam ispila zadnji gutljaj nisam znala o čemu je riječ… naša narudžba glasila je potiho ispod glasa, nekako ovako „Molim Vas… mi bi ono…“ i uperen prst u susjedni stol. No, kada smo se napokon odljepile od stolica, odšetala sam do barmena i upitala ga o čemu se tu radi… da znam za sljedeći put, vjerujem da neću naletiti ponovno baš na taj par kako bi mogla prstom pokazati što želim, a i sigurna sam da su stranci – baš ih ništa nisam razumijela. A barmen mi ispriča cijelu priču (joj što volim kad ljudi znaju svoj posao).

Džulepi su hladni, pravi ljetni kokteli koji intenzivno mirišu — po menti! Ovaj lagani i nadasve elegantni stil koktela rođen je na jugu SAD-a, u Kentuckyju. Tradicionalno se spravljao s burbonom koji se ulijevao u čašu preko listića mente stučenih u mužaru, šećera i grubo smrvljenog leda. Danas se burbon zamjenjuje skočom, rumom, vi¬njakom, šampanjcem, dok su svi ostali sastojci kao i postupak ostali gotovo nepromijenjeni.

Pa mi je odao i pojednostavljeni recept za džulep kojeg i Vi možete iskoristiti u svom domu:
Dvije trećine tumblera napunite s mrvljenim ledom. Dodate 2 barske žlice sirupa ili likera od mente (metvice), dolite 50 grama ruma, viskija, džina ili desertnog vina i 2 barse žlice šećernog sirupa. Pažljivo miješate toliko dugo dok se na stijenci čaše ne uhvati inje. Nadolijte sodom i ukrasite grančicom svježe mente. Po želji kao dekoraciju možete korisiti i tri trešnje. Servirati možete sa žlicom ili slamkom – po želji.

Mislim da sam Vam rekla dovoljno… ako ne i previše. Ja ću se baciti u akciju već danas poslije posla i iskušati se u pripremi svog prvog džulepa. A vi… hoćete li i Vi probati???

Za Udrugu konobara i barmena HrvatskeIvana Fatur

Komentari