Cosmopolitan

808

I ne…ako ste pomislili da sam ovoga tjedna zamjenila piće sa časopisom, prevarili ste se. Doduše u Cosmu se može naići na zaista mnogo zanimljivih i mudrih stvarčica ali to uopće nije ono što me potaknulo na ovotjednu priču. Oduševljava me ovaj luksuz dvanaestog mjeseca stoga je vrijeme da piće tjedna ulijemo u prekrasnu martini čašu. I ne… ne dajte se smesti – nema veze sa martinijem.
Znam da je 90% Vas gledalo Sex i grad. Pod tim ne mislim na 90% žena , jer sam se ruku na srce i sama uvjerila da je u kinu bila najezda muškaraca za vrijeme trajanja filma. Sad Vam je vjerojatno nad glavom upitnik o čemu baljezgam… počnem s časopisom, krenem preko martinija, završim na Seks i gradu… ali sve to ima svoj razlog. Inače je koktel Cosmopolitan omiljeno piće popularne Carrie, zvijezde Seks i grada, a njuškajući po raznim izvorima čak sam primjetila da ga navode i kao koktel iz Seksa i grada. Meni ga je doduše pripremio jedan ultra zgodan barmen, da ne pomislite kako sam napadala filmsku ekipu, kako bi me razuvjerio u moju averziju prema vodki.

A ja, žena ko’ žena ništa me ne košta da probam, tako da sam probala. Na njuh sam bila skeptična, ali bojom i okusom oduševljena. Pravi elegantni napitak… niti presladak niti pregorak… skroz onako – taman. Idealan u svakoj prilici, totalno ženstven čak se usudim reći blago senzualan i zavodljiv. Ne mogu precizirati da li je to zbog boje, čaše ili načina na koji čaša „traži“ da ju držite, jednostavno je. Pogađate? – da, uspio me razuvjerit.

A onda mi je taj isti ultra zgodni barmen ispričao kratku pričicu, slušajući ga u trenutku sam pomislila ‘Evo ga na… opet ću se zaljubit’, a on kaže sljedeće – priča o vodki je priča o uspjehu preko noći. Stoljećima najomiljenije piće istočne Europe, a tek posjednjih tridesetak godina postaje popularna u cijelom svijetu. Vodka na ruskom znači voda te je tradicionalno smatrana vodom života. Idealna je u mješavinama jer od svih žestokih pića posjeduje najblaži okus. Možda ćete se začuditi ali smatra se „dobrom“ tek ako je potpuno bezbojna, bez okusa i mirisa. Piću ne daje „alkoholni okus“ te je teško ocjeniti jačinu koktela, stoga s votkinim koktelima oprezno. Ona ima i svoje zlatno pravilo, a glasi ovako – rusku ili poljsku votku pijete čistu, a naše domaće u koktelima.
Stoga da ne kršimo pravila, probajte vodku u ovoj kombinaciji…

Cosmopolitan
4cl BOLS Vodke
2cl BOLS Triple Sec
1cl Lime
Sok od brusnice

I nakon svega završio je riječima: 20.12. počinje nova Škola barmena – upiši se… slamat ćeš muška srca kao što sam ja načeo tvoje… Sve provjeri na www.barmen.hr, vidimo se!

Za Udrugu konobara i barmena HrvatskeIvana Fatur

Komentari