Čokoladni mousse – desertni napitak

721

Ukoliko niste u toku-krajem listopada, točnije od 28. do 30. u Trstu se održao sajam kave. Zaista nemam riječi i ne mogu Vam dočarati spoj tehnologije i mirisa koje ste tih par dana mogli susresti. Toliko noviteta, finih stvari, neobičnih, pomalo nestvarnih, čak toliko da ti dođe da sve probaš, sve dotakneš, okusiš… ko’ kakvo dijete kada ga pustiš u igraonici…ili kako naš narod češće voli reći – ko’ kad psa pustiš s lanca. Sve je prštilo od bogato uređenih štandova, sa vještim promotorima i prezenterima, do uglednih poslovnjaka u najnovijim modelima odijela koji su tamo došli ugovoriti najvažniji posao života. Melem za oči i uši… koja sposobnost govora, pregovaranja i naravno manipulacije…ma milina i kad Vam kažu onu staru poznatu izreku ‘Kupac je uvijek u pravu’ – oooo, vjerujte mi toga se oni i drže. Ma nema šanse da na nekom od izlagača uspijete primijetiti sekundu stresa, nervoze, nezadovoljstva… toliko profesionalno i stručno – mogla bi o tome deset dana pričati… Ne želim Vas ni dovoditi do toga da počnem pisati, idealizirat ću vam sve i više u ništa drugo nećete vjerovati… no dobro, ipak vam ne mogu sve redom dočarati, moram se dotaknuti onog što me se dojmilo najviše jer ne želim da ostanete uskraćeni za taj užitak.

Hm…pa ako isključimo pozamašan pad mog jezika do poda više od nekoliko puta i širom rastvorenih očiju, ono što me najviše privuklo i zaintrigiralo bio je definitivno mousse. Tako kremasto..sočno…pjenasto, a opet toliko puno…neodoljivo ma jednostavno… savršeno. I iako kažu da savršenstvo ne postoji, ooooo… vjerujte mi da postoji. Nije mi vrag dao mira.. i iako si talijanski i ja nismo baš na ti… rukama, nogama, glavom, engleskim, ruskim (kojeg naravno ne znam)… ma na sve moguće načine sam se potrudila razviti konverzaciju kako bi saznala što se krije iza tog slatkog užitka.

A krije se jedna veoma zanimljiva priča – ide ovako.
Smatra se da je prvi mousse napravljen u drugoj polovici 18. st., a njegova službena definicija bila bi kremasti desert napravljen od jaja i vrhnja, obično s čokoladom i voćem. Nekad je čokoladni mousse bio specijalitet francuskih restorana, a šezdesetih godina se polako uvukao i u kućanstva Amerike, Engleske i ostatka svijeta. U novije vrijeme sigurnim korakom ulazi i u našu ugostiteljsku ponudu.

Čokoladni mousse možete pripremiti i sami kod kuće, ali ukoliko ga naručite u nekom od naših lokala poslužiti će Vam ga na sličan način kao da ste naručili capuccino, machiato, i sl… Priprema kod kuće je jednostavna iako postoji velik broj recepata koji se razlikuju u pokojem detalju. Jedan od najjednostavnijih načina na koji možete pripremiti čokoladni mousse te zadovoljiti svoju potrebu za slatkim je i ovaj:

4 jaja
300g čokolade
Šećer
Malo ruma
2dcl slatkog vrhnja

4 jaja potrebno je istući na pari s 300 g čokolade, dodati šećera po želji, i malo ruma. Kad se zgusne umiješate 2 dl istučenog slatkog vrhnja i uživate u vlastitom pripravku.

Možda Vas buni i čini Vam se kao da pišem o nekakvom receptu za kolač, ali to i nije baš tako… iako se svrstava u desert ne možemo mousse svrstati u kategoriju torti, kolača ili nečeg trećeg. Ukoliko ga naručite dok ste s kolegom sjeli na cugu poslužiti će Vam ga u čaši – što razbija predrasudu o klasičnom desertu. Stoga svi ljubitelji čokolade, čokoholičari ili jednostavno Vi koji želite probati nešto novo i obradovati svoje nepce tim izvanrednim okusom pronađite mjesto gdje se čokoladni mousse servira gotovo na isti način kao i kava.

Za Udrugu konobara i barmena HrvatskeIvana Fatur

Komentari