Caipiroska alla fragola

2429

„Stiglo je proljeće mirisne boje sve, a u ormaru šarene majice skakuću…“ …pa ljuuudiiii, vani je sunce i prvi je dan proljeća. Jesmo li mogli poželjeti nešto bolje?! Sigurno imate pola sata pauze tijekom radnog vremena za marendu ili slično ali danas ju nemojte iskoristiti buljeći u monitor i čitajući vijesti, trač rubrike, žute stranice ili nešto slično… stavite sunčane naočale, protegnite nogice, razgibajte se, prošećite po ovom divnom danu i pronađite mjesto gdje ćete moći uživati u današnjem piću tjedna. Vjerujem da svaka koktel karta lokala koji u ponudi ima koktele – naravno – ima i ovaj savršen spoj. Da više ne piskaram dok vi blijedo nagađate o čemu je riječ, otkriti ću Vam… radi se o Caipiroski alla fragola. Egzotični, osvježavajući koktel koji u sebi sadrži vodku, limetu, smeđi šećer i puree odnosno sirup od jagode… mmmmmm…

Već sam nekoliko puta pisala o tome koje su bitne strane vodke… koja su joj svojstva… prednosti… mane i slično… Ovoga ću puta izdvojiti ono najbitnije te Vam tako dati još jedan argument da je današnji koktel zaista idealan predah od napornog radnog dana. Vodka piću ne daje „alkoholni okus“, što znači da Vaš šef neće niti primijetiti jeste li bili na kavici ili na koktelu, doduše teško je ocijeniti jačinu koktela stoga morate biti oprezni i paziti da ne pretjerate s količinom, kako ne bi ostali u istom lokalu do kraja radnog vremena, a sutradan Vas na stolu dočekalo pismo ‘upozorenja’, ako ne i otkaz. Vodka se smatra „dobrom“ jedino ako je potpuno bezbojna, bez okusa i mirisa što znači da je u kombinaciji koktela nećete uspjeti niti nanjušiti niti osjetiti niti vidjeti.

Caipiroska je koktel koji je popularan u Brazilu i Urugvaju. Ponekad ga još nazivaju i Caipivodka, a svoju popularnost stekao je tek posljednjih nekoliko godina. Naravno da Vam donosim i recepturu kako bi ovaj napitak osim većine barova u kojima se nalazi mogao napokon ući i u Vaše domove.

Caipiroska alla fragola

4cl BOLS vodka
½ limete
2cl puree ili sirup od jagode
smeđi šećer

Ne znam da li ste upoznati sa činjenicom da jagoda spada među najomiljenije sitno voće, a njeni plodovi dolaze najranije u proljeće, to znači da današnje piće nisam mogla bolje tempirati. A sada trk iz ureda, dosta čitanja… napunite svoje baterije, prošećite po suncu i uživajte u Caipiroski alla fragola.

Za Udrugu konobara i barmena HrvatskeIvana Fatur

Komentari