Caipirinha

471

Zadnje vrijeme smo zaista na svim portalima, u svim medijima, novinama, TV-u i ostalom slušali, čitali i gledali o nezadovoljstvu seljaka. Svim silama i moćima se trude ostvariti pravdu. Bore se na svakakve načine da se njihov mukotrpan rad cijeni i isplati. Sigurno Vam nisu strane vijesti o blokiranju prometnica, zaobilaznica, o nezadovoljstvu pregovorima i sličnom… to je današnje realno stanje i nitko od nas nije dovoljno velik da ga promijeni. Motivirana jučerašnjom poljoprivrednom emisijom i ogromnim brojem pročitanih članaka odlučila sam se dotaknuti njihove priče i današnju stranicu na jedan malo drugačiji način posvetiti baš njima. Možda Vas čudi zašto sam gledala poljoprivrednu emisiju… kad malo promislim i meni je čudno, ali uvijek me iznova takve priče zainteresiraju i potaknu na razmišljanje. Pa taj posao je njihov život… ljubav… njihovo sve!

Pitate se od kud Caipirinha u cijeloj ovoj priči? Heh… vrlo lako – to je onaj dio koji u knjigama piše sitnim slovima, a glasi „Za one koji žele znati više“ . Ovo je definitivno priča sa drugog aspekta, ali jednako tako dovoljno zanimljiva. Naime, prema legendi ovaj vrhunski napitak Caipirinha u Brazilu znači „seljačko piće“. Za ovo piće od ruma s okusom limete tradicionalno se koristi južnoamerički rum a guardiente de cana, a najpoznatija vrsta je Cachaca. Kad sam se Već dotakla ruma otkriti ću Vam još jednu malu zanimljivost. Rum je inače tradicionalno piće pustolovnih gusara te prvo nacionalno piće Australije – niste znali?! Eh, pa sada znate.

Ok, sada kada sam Vas uvela u priču bio bi red da Vam kažem na koji ćete način pripremiti svoju savršenu caipirinhu… treba Vam:

5cl Cachace
½ Limete
3 žličice smeđeg šećera
Drobljeni led

Mmmmmm… fiinoooo… Nadam se da uživate u svojoj caipirinhi, da ste se osvježili i naučili nešto novo – moja je odlična. Ne zamjerajte mi na ovom pomalo „morbidnom“ uvodu, to su problemi današnjice koje moramo prihvatiti i s kojima se moramo naučiti nositi. Iskreno – vjerujem da će svima zasjati sunce te da će i oni najogorčeniji uskoro s osmijehom na licu uživati baš u svojoj caipirinhi!!!

Za Udrugu konobara i barmena HrvatskeIvana Fatur

Komentari