Bulgur na kineski

305

Baš mi se i nije nešto nakuhavalo neki dan, naručivat neću, jer mi je preskupo. Uvijek u takvim trenucima poželim da živim New Yorku, odmah bi pohitala na neki kineski junk food. Mala kutijica noodlesa s kupusom i još kao u Kinder surprisea dobijem kolačić s poslovicom, ili to samo postoji u filmovima!? Nego vratimo se na Balkan, ustala sam i pogledala u frižider, pa ja imam kupusa doma!! Pronašla još paprike i ljute i slatke, vrganja, mrkve i sjetila se da mi je još ostalo bulgura.

Sušene vrganje sam prvo namočila. Mrkvu isjeckanu na tanke kolutiće sam na maslinovom prepekla, dodavala sam po malo vode u kojima sam namakala vrganje (ništa se ne baca!). Važno je za napomenut da je ovo sve gotovo za 15 min, jer sam sve radila na najjačoj vatri. Kad je mrkva mrvu omekšala, nakon 5 min, dodala sam vrganje (skupa s vodom), paradajz i bulgur, promiješala. Dodala sam još vode, jer bulgur je upije ko lud. Na kraju ubacila sitno nasjeckani češnjak i peršin, sol, te kad bulgur omekša, nakon kojih 10 min, gotovo.

U tavi sa strane (idealno bi bilo da imate wok), isto na najjačoj vatri, zagrijala sam ulje i odjednom ubacila luk, papriku (ljutu i slatku) i malo pršuta. Uz konstantno miješanje pržila sam to niti 5 min. Ubacila kupus, malo posolila i pustila ga samo malo da uvene, 3 min. Još 5-6 štrceva soja sosa i čudo! I to jedete skupa, kompaktni i mekani bulgur s hrskavim i osvježavajućim kupusom.

Sastojci:

1 mrkva
šaka suhih vrganja
2 mala paradajza
šalica i pol bulgura
4 režnja češnjaka
šaka peršina
maslinovo ulje
sol
mlaka voda
2 glavice luka
3-4 paprike (rog)
2-3 ljute papričice (zavisi o veličini i ukusu)
10 dag pršuta
pola glavice kupusa
soja sos
maslinovo ulje
sol

Tekst i fotografije: Dorotea Orlović

Komentari