Bombardino

1318

Zadnjih nekoliko tjedana neprestano čitamo kako su Hrvati poludili za skijaškim aranžmanima, pa sad – dok jedi pričaju kako je to samo marketinški trik, drugi (kao ja) nađu se u istom košu s tom pozajmašnom brojkom zaljubljenika u snijeg, skijanje i bijeg od svakodnevnice. Pa kud svi tud i mali Mujo kako kažu… a čitate između redaka – kud svi, tud i ja. I ne, neću biti direktna i koristiti Vaše dragocijeno vrijeme i ovu stranicu za reklamu malenog mjestašca na vrh brda, sa izvanrednim stazama, vrhunskom organizacijom, ljubaznim osobljem i sličnim, no da i Vama u srcu zatitra reći ću Vam samo da nema boljeg osjećaja od onog kada sjednete na vrh planine, otpustite pancerice za jedan ‘zub’, udahnete punim plućima svježi planinski zrak, onako frajerski dignete ruku i pozovete konobara sa frazom nalik ovoj ‘ Molit bombardina sa šlag! ‘ Zaključujete da mrmljam jezikom koji mi nije baš najbolji prijatelj, ali sam istodobno svjesna toga da sam upravo postala predmet za dobru zezanciju, ali ljudi moji… toliko sam se puta nasmijala na tuđi račun da mi sve to kada tad mora doći na naplatu. Eh, a kad vidim da mi je konobar ipak pročitao misli i ne nosi capuccino umjesto bombardina, razvučem osmijeh i samouvjereno izustim: ‘Grazie!!!’ Mmmmmmmmm… a sad je vrijeme za let u neki drugi svijet, daleko od rutine.

Ah… bombardino da… ma ne, nemam nikakve terorističke nagone niti planiram bombaške napade, ne morate se brinuti bombardino Vam je u biti tradicionalno piće talijanskih skijališta. Dobitna kombinacija je spoj toplog, slatkog i alkoholnog. U osnovin se spravlja od šlaga, vov-a i brandyja. Vov je talijanski naziv za slatki liker od jaja koji je nastao u jednoj ljekarni u Padovi još u 19. st. Zagrijani se liker od jaja pomiješa s brandyjem na vrh se doda šlag i bombardino je spreman za ispijanje. Prema legendi prvi je Bombardino ispijen u pokrajini Lombardiji, na skijalištu Livigno 1974. g. Četvorica prijatelja razmišljali su kako se zagrijati pod naletima vjetra i snijega te su došli do zaključka kako će u istome najbolje poslužiti topla kombinacija likera od jaja, viskija i mlijeka. Nakon što su je isprobali, jedan je gost uzviknuo: “Accidenti! È una bombarda!” (u slobodnom prijevodu: “Dovraga! Pa to je top!”). I eto naziva! S vremenom je mlijeko zamijenio šlag, a viski brandy. Danas bombardino možete kupiti u trgovini hrane i pića, a možete ga spraviti i sami. Jedan od reccepata na koji sam naišla je i ovaj:

6 dcl mlijeka
6 žutanjaka
600 gr šećera
3 dcl ruma ili konjaka

Skuhati mlijeko sa polovicom šećera. Žutanjke izmješati sa ostatkom šećera i polako dodavati toplo mlijeko. Nešto prije nego zavrije maknuti s vatre i ohladiti. Dodati rum i spremiti u boce. Servira se toplo sa šlagom i čokoladom ili kavom.

Doduše iz iskustva – najbolji je onaj na susjednim nam skijalištima. Uf, već mi lagano trne ruka… a i oči se pune suzama. Kako kažu ‘krepala krava’… evo ga opet je ponedjeljak, početak novog radnog tjedna, rutine… i dosadne svakodnevnice.

Za Udrugu konobara i barmena HrvatskeIvana Fatur

Komentari