Bola

1133

Već nekoliko tjedana želim ovu mješavinu podijeliti s Vama, ali s obzirom da bola predstavlja hladni napitak za vruće ljetne dane, oduprijela sam se sama sebi i pričekala da se temperature lagano dignu. Sada kada se većina Vas već skinula u kratke rukave, kada su djevojke izvadile i prošetale šarene lepršave haljine, kada smo debele kapute napokon pospremili u velike mračne ormare pravo je vrijeme da se doooobrooo osvježimo.

Kao što sam malo prije navela bola je hladni napitak za vruće ljetne dane, a istodobno moj ovotjedni prijedlog da svoje nepce iznenadite jednim novim okusom. Priređuje se od vina i soda-vode ili pjenušavog vina, te na ploške ili kockice narezanog voća i mirodija. Preporuka je da se voće koje mora biti zrelo i zdravo, nekoliko sati prije posluživanja usitni, pošećeri i stavi u hladnjak da odstoji.

Za spravljanje bole uvijek odaberite lagana, pitka vina kojima ćete pjenušac ili sodu dodati tek neposredno prije posluživanja. U bolu se nikad ne stavlja led već se upotrebljavaju dobro rashlađeni sastojci. Kažu majstori da se bola NIKADA ne mješa, dapače naglašavaju „zaboravite žlicu za mješanje“, ona se smije samo la¬gano protresti. Iz tog je razloga bolje koristiti šećerni sirup umjesto teže topljivog šećera u kristalu.

Za posluživanje bole treba vam zdjela za bolu iz koje se piće grabi zaimačom. Pije se iz dobro rashlađenih šampanjskih kupa ili čaša za punč.

Iako ste iz gornjih redaka Već naučili kako je za bolu najbitnije da je voće zrelo i zdravo, što znači da niste ograničeni sa vrstom voća, ja sam se ipak odlučila i ovog tjedna za jagode. Pa sezona im lagano starta – iskoristimo ih dok ih ima…

BOLA OD JAGODA
3 boce slatkog desertnog vina
1 kg jagoda
5 žlica šećera u prahu

U zdjelu za bolu stavite krupne, očišćene, narezane jagode. Pošećerite ih pa ostavite da odstoje 1/2 sata. Prelijte ih jednom bocom vina i stavite u hladnjak da se ohlade još najmanje dva sata. Nepo¬sredno prije posluživanja dodajte preostale dvije boce vina, koje ćete prethodno također ohladiti. Svoju bolu poslužite u rashlađenim čašama za punč.

Najviše vremena ovoga Vam tjedna oduzima šišćenje voća i rashlađivanje napitka. Nemojte biti nestrpljivi, bolu dobro rashladite, pozovite prijatelje, uvalite se u udobne naslonjače, uhvatite tračak sunca negdje vani i uživajte u ovom neodoljivnom okusu.

Za Udrugu konobara i barmena Hrvatske Ivana Fatur

Komentari