Artists’ Special

195

Je li i Vama malo čudno ovo naše vrijeme?! Umjesto da je zima i kvocaju nam zubi još uvijek možete naletiti na pokojeg padobranca koji šeće u kratkim rukavima… što i nije toliko čudno s obzirom na temperature. Hoćemo li u prvom mjesecu platiti svo ovo toplo vrijeme što samo što nije zagrebalo u pravu zimu i boriti se s hladnoćom kao u Rusiji?! Nadamo se da nećemo… ali da je previše – previše je Pa eto nadam se da Vam ni ova kiša vani ne može pokvariti raspoloženje i da već polako počinjete uživati u blagodatima božićnog duha. Ja osobno moram priznati da što sam starija to me sve više i više napušta onaj osjećaj euforije i sve mi nekako postaje komercijalizirani trend… i ne sviđa mi se taj osjećaj. Nekako ulazim u rutinu – a to ne volim.

Pa da malo zajednički začinimo i ukrasimo ovo tmurno vrijeme, u nastavku Vam donosim recepturu za koktel naziva Artists’ Special. Koktel nosi ovo ime jer je nastao u Artist’s klubu u Parizu, 1920-te godine. Osnovni sastojak koji je koktelu davao crvenu boju bio je crveni ribiz, ali se danas umjesto njega sve češće koristi grenadina. Mješavina Scotch-a i slatkog prošeka u srcu koktela daju Artists’ Specialu vrlo privlačan okus. A dizajn svog koktela kreirati ćete na ovaj način:

Atrists’ Special

3cl Scotch Whisky
3cl Slatkog prošeka
2cl Lemon juice
2cl BOLS Grenadina

Sve sastojke promješate s ledom u shakeru, te ulijete u koktel čašu. Kao dekoraciju možete koristiti pola kriške limuna.

Uspjela sam izvući u letu nekolicinu pametnih i korisnih informacija… pa barmeni koji su mi otkrili ovu recepturu kažu ovako – „Scotch Whisky je destilat napravljen u Škotskoj na bazi žitarica, vode i kvasca. Škotski viski je najprodavanije žestoko piće na svijetu.“

Ali nebi ja bila ja da stanem nakon samo jedne rečenice, pa priča ide dalje… „Pod prošekom se podrazumijevaju desertna vina koja po sorti vinove loze i načinu proizvodnje mogu biti veoma različita. Njihova boja, miris (buket), kao i ukupna kvaliteta međusobno se razlikuju. Posebnim postupcima njegovanja i odležavanjem, vino u procesu starenja poprima karakterističnu jedinstvenu boju i specifičan miris.“

Vjerujem da ćete uživati u ovoj neobičnoj kombinaciji – ja jesam

Za Udrugu konobara i barmena HrvatskeIvana Fatur

Komentari