Adios amigos

974

Adios amigos„Koktel je stimulativno alkoholno piće sačinjeno od jakih alkoholnih žestica, šećera, vode i gorkih pića.“

Tako je glasio odgovor na pitanje što je to koktel, 1806. godine kada se on prvi put spominje u priručniku u New Yorku :).

Kokteli imaju toliko mnogo kombinacija i varijacija, mnoštvo još neotkrivenih i zato svaka osoba može pronaći idealan koktel, baš po svome ukusu!  Oni mogu biti slatki, gorki, mogu biti sa pivom, vinom, konjakom, džinom, vodkom, rumom, tekilom, viskijem…. I tako dalje i tako dalje

Jedna „legenda“ o tome kako je nastao naziv koktel kaže da su Španjolci u svojim pohodima na Latinsku Ameriku prenosili sa svojom kulturom i borbu pijetlova! Naravno potpuno je nezamislivo povezati borbe pijetlova i koktela… ali je moguće Nakon borbe pijetlova uvijek se slavilo na način da su se miješala pića raznih boja koje su nalikovale na pijetlov rep – cock- pijetao; tail- rep.
Vjerujem da Vam je sada jasnija povezanost borbe pijetlova i koktela

U idućih nekoliko tjedana donest ću Vam nekoliko priča o tome kako su neki kokteli koji su sada svjetski poznati, dobili svoje ime Danas smo krenuli sa laganim uvodom, ali već idućeg puta donosim Vam recept za jedan od najpoznatijih koktela, možete li pogoditi koji?

Da bi Vam pomogla u razmišljanju, evo recept za jedan ne tako poznat, ali izvrstan koktel

Adios Amigos
3cl rum
1cl dry Vermouth
1cl brandy
1cl gin
2cl lime juice

Pomiješajte sve sastojke sa ledom, dobro proshakeajte i ulijte u prethodno ohlađenu čašu

Da citiram Victora Bergerona koji kaže: „Znate da adios znači zbogom. Popijte dva ili tri ovakva i zbogom je, vjerujte mi, zbogom.“

Za Udrugu konobara i barmena Hrvatske, Kristina Mican.

Komentari