Pečeno pile i knedle

248

Nema mi depresivnije stvari od kuhat sam za sebe. Skoro nikad mi jelo dobro ne ispadne, kao da mi nije stalo, a i nije pretjerano. I povrh svega uspjela sam pokvariti pećnicu i 2 kola, super! Tako da sad kuham u gostima. Zovite! Još ako imate dobar komad mesa, stižem prije nego se rastopi. Proba je već odlično prošla ovu nedjelju u prijateljičinom stanu. Dok se sve krčkalo, malo smo si zamezile sira uz čašu (dvije, tri) crnog vina.

Za vrijeme kad se domaći picek čvrljio u rerni, stavila sam kuhat krumpire za knedle. Pile sam prvo pekla 15 min da mu koža dobije zlatnu boju, onda sam redom stavljala mlade krumpire, nakon pola sata šampinjone i prethodno posoljene patlidžane, nakon još 15 min tikvice i luk. Sve se peče cca sat i 15 min do sat i pol, preklopljeno folijom na 220 stupnjeva.

Nisam pretjerivala sa začinima, sve sam posolila i malo popaprila. Nauljila sam tepsiju prije da se picek ne zalijepi. Na kraju se od pustih priloga pile jedva vidjelo, ali taj sok što pusti povrće i pile..uf, uf, a da ne pričam kako su krumpiri bili slatki. Kako sam sada ogladnila. Ako se slučajno pile ne zazlati dovoljno, pecite ga još malo otklopljeno. Mislim da recept ne može biti jednostavniji i idealan je za nahranit više ljudi.

Krumpir za knedle se kuhao isto sat i pol i obavezno se koristi stari krumpir. Meni mladi i ne valja za ništa osim za u pećnicu ili još bolje peku. Za knedle se krumpir propasira, doda se brašna, malo soli i jaje. Ista smjesa kao i za njoke. Rade se okruglice i unutra se stavljaju šljive. Zato smo i radile knedle, jer su mi moji poslali brdo šljiva, onih manjih, malo kiselijih. Moram priznat da su cure radile okruglice, ja sam se umorila od pasiranja. E, i onda se knedle bacaju u kipuću vodu, gotove su kad isplivaju na površinu. Na drugom ringu se zagrije dosta ulja s mrvicama i malo šećera. I kad knedle isplivaju, malo se ocijede i uvaljaju u mrvice.

OBAVEZNO posluživanje uz kiselo vrhnje i po želji još malo šećera. Kako moja prijateljica kaže : “Tko tako ne jede knedle, ne zna ih nit jest!”

SASTOJCI:

Za pile:

Domaće pile, naravno
1 kg krumpira
1 patlidžan
15 dag šampinjona
2 tikvice
2 luka
Sol, papar, ulje

Za knedle:

1,5 kg starog krumpira
Pola kg brašna
Jaje, dva
Malo soli
Pola kg šljiva
Mrvice
Šećer
Kiselo vrhnje

Tex&foto: Dorotea Orlović

Komentari