Pečena koka

1619

Koka, koka, moja imenjakinja po nadimku (tata me uvijek tako zove) doputovala iz Dalmacije na moj drveni stol i uljepšala mi dan. Ista ekipa uvijek, rođaci i ja, a za smazat kokoš, krumpir, mlinci, kiseli kupus (makar bi radije neku svježu, zelenu salatu) i fini umak od vrhnja i jetrica, srca.

Iz kokoši izbacite srca, pluća i nogice (njih sačuvajte za juhu), posolite ju, premažite uljem i stavite ju peć na umjerene stupnjeve od 180 cca 2 i po sata. Svako malo ju polijevajte uljem da ostane sočna. Nakon kojih sat i pol vremena ubacite i krumpire, pa nakon 40 min i luk, te na kraju i prethodno obarene mlince. Ne zaboravite sve postepeno soliti. Bolje vam je na početku malo više ulja stavit, jer krumpiri i mlinci dosta upiju ulja. Nemojte pretjerivati, ali isto kad se radi, neka valja! Za umak skuhajte jetru i srce, isjeckajte ih na sitne komadiće, pa toj smjesi dodajte prethodno na kratko skuhane žumanjke i malo octa. Začinite još solju, paprom, senfom, te malo pošećerite (zbog octa), sve prelijte kiselim vrhnjem. Kuhajte još malo da se zgusne, poslužite uz koku i dobar tek!

Sastojci:
Kokoš od 2 kg
1,5 kg krumpira
vrećica mlinaca
3 glavice luka
ulje, sol, papar

Za umak:
jetrica, srce
2 žumanjca
malo octa
žličica senfa
sol, papar
malo šećera
kiselo vrhnje

Tekst i fotografija: Dorotea Orlović

Komentari