Uvijek od najukusnijih jela imam najmanje fotografija i nekako su samo tako uhvaćene, kako su uhvaćene. Tako i za srnetinu, 5 puta sam škljocnula i ajmo jest. Organizirala sam večeru, kuhala srnetinu i crni rižot (recept za sljedeći tjedan), gosti donijeli Plavca i još na kraju izašli van, baš sam se provela tu večer. Nego, srnetina je bila tako slatka, topila se u ustima. Još kako su najbolji komadi, nisam htjela da ljudi moraju petljat s kosima, tako da sam im kao maloj djeci sve očistila od kostiju, čisti užitak.
Naravno komade mesa prije marinirat u octu i vodi ili kako bi neki rekli staviti u salamuru. Nisam ju ni špikala, niti ništa drugo stavljala osim vinskog octa (inače uvijek stavim kvasine, ako mi ostane ukiseljenog vina, rezervirano je za marinadu) i pola vode. Točalo se u tome preko noći. Kada sam išla kuhat meso sam prvo obrisala kuhinjskim ubrusima, dobro prosušila i stavila peći na ugrijano ulje (maslinovo sam koristila) da dobije boje. Izvadila sam meso, pa prodinstala luk, vratila nazad meso i ubacila narezanu mrkvu, ljutu papričicu, možete stavit malo celera i suhih šljiva. Nisam stavljala suhe šljive, jer je ljeto, pa sam se zasitila tih okusa, htjela sam da bude što lakše, bez dubine, pa sam stavila samo jabuku. Sve se podlije vodom, malo onom kvasinom u čemu se namakalo i obično još dodam malo crnog vina. Sad začinila sam svježim timijanom, češnjakom, ubacila sam jednu rajčicu. Baš ne volim pisat recepte za ovakve stvari, jer nit ne znam recept. Kad se ovako nešto kuha ja sam u nekom polu transu, pa kako mi nešto padne na pamet da bi dobro išlo, samo ubacim u lonac, pa zaboravim da sam to uopće stavila. Mislim da sam sve navela, kad sve ubacite, kuhajte sve 3 sata (volim da se meso raspada) na laganoj vatri. Meso izvadite očistite od kostiju, a umak izmiksajte u fini gusti, slatki umak. Naravno posoliti. Rajna je još napravila njoke od integralnog brašna i brzo je nestalo.
Sastojci:
1,5 kg srnetine (hrbat i dio rebra)
3 glavice luka
3 mrkve
3 režnja češnjaka
2 jabuke
5 suhih šljiva
ljuta paprika
ocat
vino
timijan
sol
maslinovo ulje
Tekst i fotografije: Dorotea Orlović
Komentari