Ovo sigurno niste znali! Popularna jela kriju zanimljivu priču!

Od početka pandemije, naručivanje hrane postala je sve češća praksa ljudi. No, koliko zapravo znate o hrani koju naručujete i guštate u svakom njenom zalogaju? Svaka hrana ima svoju priču, a svaka priča krije zanimljive činjenice. Pa zašto se istih ne bi podsjetili? Ili možda saznali nešto novo…

51

Hamburger

Hamburger, ili kako ga Amerikanci od milja zovu burger iza svojeg neodoljivog okusa krije mnogo zanimljivosti, a mi vam ih donosimo u nastavku.

 1. Hamburgeri su ime dobili po gradu Hamburgu u Njemačkoj, odakle potječe govedina naziva hamburški odrezak .
 2. Zanimljivo je da je hamburger popularno američko jelo, koje svoje korijene ima u Njemačkoj (baš kao i Donald Trump J).
 3. McDonald’s svake sekunde proda 75 hamburgera.
 4. Najskuplji hamburger na svijetu naziva se Glamburger i stoji 1.768 dolara.
 5. U najvećem hamburgeru ikada pripremljenom nalazila se pljeskavica koja je težila 3.591 kilogram zbog čega je ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda. Pripremljen je u Rutlandu u istočnoj Engleskoj, a u njemu je uživalo čak deset tisuća ljudi

U slasnom hamburgeru, možda ne te veličine, ali jednako ukusnom možete uživati ako ga  naručite u Fast Foodu Piccolo.

pexels-armin-rimoldi-5553127

Pizza

Pizza je jedno od najpopularnijih jela na svijetu, planetarno omiljeno i do sada je doživjelo brojne recepture, varijante i predstavlja neiscrpnu inspiraciju za brojne kreativne pizza majstore.

 1. Kada pomislite na pizzu prva asocijacija je zasigurno Italija. No, Grci i Egipćani  također su konzumirali svojevrsnu pizzu. Na plošni kruh dodavali su maslinovo ulje i začine.
 2. Iako je riječ „pizza“ prvi put dokumentirana oko 997. godine u Gaeti u Italiji, pizza kao jelo javlja se nešto kasnije. Naime, povjesničari s William E. Macaulay Honors College otkrili su kako su u 16. stoljeću stanovnici Napulja s nižim prihodima na tijesto stavljali kriške rajčice i prelijevali ih sirom kako bi svojim obiteljima priuštili ukusan, jeftin obrok. Moderna pizza kakvu danas znamo zapravo je evoluirala u Napulju kada je na nju dodan magičan sastojak – rajčica.
 3. Prva otvorena pizzerija Antica Pizzeria iz Napulja i dan danas spremno dočekuje svoje goste, a svoju najpopularniju pizzu Margheritu (s rajčicom, bivoljom mozzarelom i miomirisnim bosiljkom) nazvala je po kraljici Margheriti od Italije.
 4. Najveće priznanje pizzi stiglo je 2017.godine kada je uvrštena u UNESCOV-u nematerijalnu baštinu, i to upravo pizza Margarita iz Napulja, odakle je i krenula u osvajanje svijeta.
 5. Zanimljivo je napomenuti da je Ruska svemirska agencija 2001. godine platila više od milijun dolara za isporuku pizze Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Pauza ne dostavlja pizzu  Međunarodnoj svemirskoj stanici, no može je dostaviti vama direktno na vrata.  Trebate se samo odlučiti hoćete li odabrati  jednu od slasnih pizza iz Pizza Galileo, Pampas Pizzerije ili Ristorante Spagho.

cooking-1835369_1920

Wok

Ah, dobar stari wok – pouzdano posuđe koja nas nikada ne iznevjeri i zahvaljujući kome kuhari spravljaju slasna jela prožeta svim okusima i začinima.

 1. Wok je izumljen prije oko 2000 godina.
 2. Znate li da je skupina nomada prije dvije tisuće godina nosila sa sobom wok prilikom putovanja kako bi druge kulture upoznala s ovim fantastičnim posuđem?
 3. Pravi chefovi kažu kako je samo jedan pravi wok, a pod time misle na onaj originalni od lijevanog željeza.
 4. Kineske tehnike woka temelje se na vrlo brzom kuhanju namirnica na vrlo visokim temperaturama.
 5. Jedina razlika između tradicionalnog i modernog woka jest zaobljeno dno koje je prilagođeno kuhanju na modernom štednjaku.

Recepata ima bezbroj, u wok možete ubaciti povrće, tjesteninu ili kupus, možete napraviti i finu krepku pileću  juhu, kuhati na pari ili pržiti. Znalci kažu kao da imate zdjelu i tavu u jednom! Svaki pravi gurman trebao bi kušati jela pripremljena u woku.  No, ako vam nedostaje praksa ili se želite počasiti dobrim wok jelom koji priprema iskusni kuhar, onda je tu tandem Pauza i Wokabilly ili Restoran Peking. Sa svojim finim wok jelima oduševit će vaše nepce.

 

food-3338312_1920

Kolači

Što je život bez malo slatkog? Uskoro nam se približava i nacionalni dan kolača koji se u Americi obilježava 7. travnja, stoga kolačima obavezno moramo posvetiti  pažnju.

 1. Europa je oduvijek bila centar izrade dobrih kolača i još boljih torti (baš smo sretnici što živimo u Europi!).
 2. Torte su oduvijek bile bogate i raskošnog okusa, sadržavale su dostatne količine maslaca, jaja i drugih dodataka, kao što je čokolada.
 3. Značenje se “kolača” mijenjalo je tijekom vremena, a prvi kolač bio je: razmjerno mali spljošteni kruh okruglog oblika.
 4. Kolači svoj procvat doživljavaju u vrijeme renesanse, kada kreće „moda“ pripreme i pečenja brojnih, maštovitih kolača i izdaju se prve kuharice s receptima za kolače.
 5. U Engleskoj su tijekom 17. stoljeća vjerovali da će im držanje voćnih kolača pod jastukom donijeti slatke snove o njihovim budućim ljubavima. Nismo isprobali, ali ako ste romantični i očekujete da vam se desi ljubav, stavite jedan voćni kolačić ispod jastuka i sačekajte onu poznatu Amorovu strelicu.

U međuvremenu  uzmite Pauzu i zasladite dan uz kolače iz Slastičarnice Cont.

Komentari