Ovo je apsolutno genijalno! Torta od palente, pistacija i višanja!

67

Palenta, svi znamo, savršeni je prilog uz mnoga jela od mesa i povrća. U raznim slanim varijantama ili zapečena sa dodacima poput sira i gljiva čest je gost naših kuhinja i stolova. No u slatkim jelima ju možete sresti nešto rjeđe.

Što je zapravo velika šteta. Palenta je nutritivno vrijedna namirnica koja u jednom serviranju (cca 60 g kuhane palente) sadrži svega 44 kcal. Bogata je beta karotenom, provitaminom A, te drugim vitaminima i mineralima. Ujedno je i vrlo dobar izvor tiamina (vitamina B1) koji podiže imunitet, te pomaže tijelu pretvoriti hranu u energiju i nositi se sa stresom. Bogatstvo prehrambenih vlakana čini palentu posebno vrijednom namirnicom, a njeno blagotvorno djelovanje veže se uz zdravlje kardiovaskularnog sustava, prevenciju karcinogenih i virusnih bolesti te poboljšanje kognitivnih funkcija.

Dakle, zadatak je probati i neku slatku varijantu palente, a nama se ova čini savršena.

Što vam treba

225g nesoljenog maslaca
225g šećera
4 jaja
3 žlice sirupa od višanja (koristite višnje u kompotu)
naribana korica od 2 limuna
30g brašna
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
35g fine palente (regularna, instant ne funkcionira baš najbolje)
200 g mljevenih pistacija, plus dodatno grubo nasjeckane pistacije za garniranje
20 višanja iz kompota, plus dodatno za garniranje

Zagrijte pećnicu na 175 ° C. Kalup za tortu (najbolje springform od 20 cm za klakše vađenje torte) dobro premažite maslacem i posipajte brašnom.

Umutite maslac i šećer i polako dodajte jaja te miješajte dok se šećer potpuno ne otopi, odnosno dok ne dobijete gustu pjenastu smjesu. Umiješajte sirup od višnje i limunovu koricu. Prosijte zajedno brašno, prašak za pecivo i sol i umiješajte u smjesu jaja, maslaca i brašna. Dodajte palentu i mljevene pistacije.

Ulijte smjesu u pripremljenu posudu za tortu i poravnajte vrh. Pospite grubo nasjeckanim pistacijama i lagano pritisnite višnje u tijesto. One će se tijekom pečenja spustiti u kolač.

Pecite u pećnici 50 minuta do sat vremena, ili dok štapić umetnut u sredinu kolača ne izađe čist. Izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi. Poslužite s dodatnim višnjama u sirupu i šlagom ili grčkim jogurtom.

Dobar tek!

Komentari