Ovaj petak inspiriramo vas ukusnim i zdravim pirovim keksićima!

31

Umjesto uobičajene kombinacije brašna od pšenice, zašto ne bi isprobali zdraviju varijantu s pirovim brašnom i zobenim pahuljicama?

Pir je žitarica koja ima visoku hranjivu vrijednost i tijelo ga bolje podnosi nego druge žitarice. Tko jede pir, ima jake mišiće. Pir doprinosi poboljšanju krvne slike, razbistrava um i daje radost. Kako god se pir priprema, kao kruh ili neko drugo jelo, lako je probavljiv.

Zato vas ovaj petak inspiriramo ukusnim i zdravim pirovim keksićima!

Pa krenimo!

pirovi keksi

SASTOJCI:
100 g pira

Prstohvat soli

200 g pola sitnih – pola krupnih zobenih pahuljica

80 g meda

½ žličice cimeta

70 g maslaca

Šaka oraha / badema ( isjeckati na komadiće )

Šaka suhih brusnica

2 reda tamne čokolade (isjeckati na komadiće )

1 jaje

1 žličica sode bikarbone

PRIPREMA:

  1. Pomiješajte sve suhe sastojke.
  2. Istucite jaje, dodajte omekšali maslac. Čokoladu nasjeckajte i dodajte ostalim sastojcima pa povežite u tijesto.
  3. Nemojte ga puno mijesiti, već samo da se poveže u kuglu. Malo ohladite u hladnjaku.
  4. Pećnicu zagrijte na 180°C.
  5. Oblikujte loptice (oko 27 g po loptici) koje stavite na tepsiju obloženu papirom za pečenje pa malo pritisnite, u oblik keksa.
  6. Pecite 15-ak minuta.

SAVJET:
Vrijeme pečenja ovisi o debljini keksa i pećnici, pa provjerite nakon 10 minuta da ne zagore.

Uživajte u zdravim zalogajima!

Komentari