Ovaj obrok za van učinit će vas 83% sretnijima, potvrđuje znanost

46

U posljednjih 90 dana, pretraživanja koja se odnose na naručivanje hrane za van porasla su i do 3.400%! Ali zašto se milijuni nas na kraju tjedna odlučuju na dostavu hrane? Pa, Lee Chambers, savjetnik za dobrobit, objašnjava da ‘hrana ima snažni nostalgični element, vraća nas u pozitivna vremena u našem životu, vremena s manje odgovornosti i sjećanja na ljude s kojima smo uživali u hrani’.

Dakle, u pokušaju da otkrije koja hrana najviše povećava razinu našeg serotonina, Lieferando.at je proveo eksperiment koristeći Brief Mood Introspection Scale (BMIS). BMIS ljestvica sastoji se od sudionika koji ocjenjuju intenzitet njihovih pozitivnih emocija, poput sreće i živosti, a rezultati se zatim zbrajaju kako bi se stvorila ukupna ocjena “sreće” od 500.

Ocjene sudionika uzimane su prije obroka za van i prosječno su iznosile 142 BMIS boda. Njihovo raspoloženje je zatim analizirano nakon jedenja kako bi se primijetio postotak povećanja sreće. Nakon proučavanja 2.158 ljudi i njihovih emocionalnih reakcija na 11 različitih obroka za van, konačno mogu otkriti rezultate!

Koja hrana za van nas čini najsretnijima?
Lieferando.at je u prosjeku otkrio da naručivanje bilo kakvog obroka za van povećava sreću za 52%!

Iako Lieferando.at otkrio je da je naručivanje indijskog jela za ponijeti najbolje za vaše mentalno zdravlje jer pokazuje da poboljšava ukupnu razinu sreće za nevjerojatnih 83%. Utvrđeno je da curry BMIS bodove sudionika podiže sa 142 prije jela na 260. Zanimljivo je da su istraživači UCLA-e također izvijestili da je utvrđeno da živahni začini u hrani poput kurkume pojačavaju vaše raspoloženje.

Sushi je na drugom mjestu, a sudionici bilježe rast sreće od 73%. Sudionici su izvijestili o značajnom porastu pozitivnih emocija jer se BMIS rezultat prije unosa hrane povećao sa 142 na 246 nakon što su pojeli sushi.

Na trećem mjestu je jedno od naših zadovoljstava, hamburgeri! Ne iznenađuje što nas konzumiranje ovog američkog obroka čini 70% sretnijim, povećavajući BMIS rezultat sa 142 na zdravih 242 boda (+100 bodova).

Psiholog Lee Chambers objasnio je da “ugodna hrana nije mit” i “kada gledamo moždane kemikalije u igri, naše omiljeno jelo može potaknuti oslobađanje dopamina. Čak i samo razmišljanje o tome može to potaknuti, generirajući želju koju onda možemo zadovoljiti’!

Četvrto i peto mjesto zauzimaju Tajlanđani i Kinezi. Ove su poslastice za ponijeti poboljšale razinu sreće za 64%, odnosno 58% – povećavajući njihov BMIS rezultat sa 142 prije jela, na 233 i 225 bodova svaki.

S druge strane, Lieferando.at je otkrio da je riba i pomfrit posljednja opcija. Pokazano je da sudionike čini samo 18% sretnijima nego što su bili prije jela, samo poboljšavajući svoj izvorni BMIS rezultat od 142 za 26 bodova.  Tužan je dan za ljubitelje burrita jer meksička hrana za van poboljšava vaše cjelokupno raspoloženje za samo 24% i donosi 177 BMIS bodova.

Na trećem i posljednjem mjestu, studija je pokazala da naručivanje ćevapa poboljšava razinu sreće za 27%, podižući ocjenu sudionika od 142 prije jela, na 181 bod.

Hrana za van BMIS bodovi Postotak povećanja sreće
Indijska hrana 260 83%
Sushi 246 73%
Hamburger 242 70%
Thai 233 64%
Kineska hrana 225 58%
Pizza 216 52%
Šnicla 213 50%
Pržena piletina 210 48%
Kebab 181 27%
Meksička hrana 177 24%
Riba i pomfrit 168 18%

Zašto se zbog hrane osjećamo bolje?
Radoznao da sazna više o vezi između hrane i sreće, Lieferando.at je razgovarao ekskluzivno s Lee Chambers, psihologinjom i savjetnicom za dobrobit.

“Iz psihološke perspektive, hrana mijenja naše raspoloženje kroz nekoliko putova. Prvo, ideja o ugodnoj hrani nije mit; hranu možemo koristiti kao mehanizam za suočavanje kad smo u stresu, kada se osjećamo tjeskobno ili nam je dosadno i može nas usidriti u sadašnjosti dok uživamo u njoj. S obzirom na turbulenciju 2020. godine i ograničenja nekih oblika zabave, hrana je postala još snažnija u tome što je alat sreće i što je sigurno iskustvo, koje je uvijek isto.

Kada pogledamo moždane kemikalije u igri, naše omiljeno jelo može potaknuti oslobađanje dopamina. Čak i samo razmišljanje o tome može to stimulirati, generirajući želju koju onda možemo zadovoljiti. Povišena razina kortizola također može potaknuti žudnju za hranom koja stvara razinu ugode, posebno za hranom s višom razinom masti. Grelin i leptin, naši hormoni gladi, također mogu utjecati na naše emocije i potaknuti naša prehrambena ponašanja. Kad smo gladni, a šećer nam je nizak, teže upravljamo svojom emocionalnom regulacijom i ravnotežom, a to može dovesti do trenutaka kada postanemo gladni.”

takeaway-graphic-food-makes-us-happiest

Metodologija:
1. Lieferando.at proveo je istraživanje s 2.158 potrošača hrane za van širom svijeta, pružajući im 11 različitih opcija tijekom 2020. godine.
2. BMIS korištena je za procjenu općeg raspoloženja sudionika, prije nego što je bilo naručena hrana za van. Nakon narudžbe obroka i unutar pet minuta od završetka svakog odvoženja, sudionici su zatim zamoljeni da ispune isto istraživanje.
3. Ljestvica korištena za sudionike bila je od 1 do 5. Te su vrijednosti pomnožene s 10, čineći maksimalni rezultat za svako raspoloženje 50 i 400 za konačni rezultat raspoloženja.
4. Zatim su prikupili rezultate i izračunali prosječne ocjene raspoloženja za sve sudionike. Prije nego što su jeli obroke za van, prosječni BMIS rezultat ispitanika bio je 142.
5. Na temelju toga izračunata je postotna promjena prosječne ocjene raspoloženja nakon obroka za van. Pretpostavlja se da veći postotak povećanja predstavlja veći porast zabilježene sreće nakon jedenja obroka za van.

Komentari