Otok Pag je proglašen jednom od najboljih destinacija za ljubitelje sira u Europi

11

Otok Pag uvršten je na popis devet europskih destinacija koje morate posjetiti ako volite sir, objavio je portal Euro News. U članku je posebno istaknuta sirana Gligora, a preporučuje se i kušanje lokalnog paškog sira iz njihove proizvodnje. Riječ je o ovčjem siru koji koristi mlijeko ovaca hranjenih aromatičnom lokalnom vegetacijom. Upravo zbog toga, sir ima prepoznatljiv intenzivan okus. Samoniklo aromatično bilje dodatno je izloženo morskoj soli zbog jakih naleta bure na otoku.

Odgovor na pitanje koja je tajna paškog sira može se pronaći u stihovima osebujnog Ivana Gligore, majstora sirarstva iz paškog Kolana gdje se nalazi sirana. U prijevodu znače da u siru ima kamena, bure, soli, bilja i ovaca, svega što ovaj otok čipke, soli, tajanstvenih krugova, maslinova ulja, janjetine i sira čini posebnim, piše Jutarnji list.

“…Paški sir je beleca od slavulje i smilja,
pelina i bušina, drača i koromača
k’ih su zasolili ragani od dvi vale
ča su ih biliška i mrkuša
kaloka i rogulja, ćala i pećara
među babuljiman iskale…”

Na listu su uvršteni i francuski Roquefort, švicarski Gruyeres, talijanski Parmiggiano Reggiano, nizozemska Gauda i švicarski Emmental. Istaknut je i Dimljeni Gamoneu i intenzivan Cabrales iz švicarske regije Asturije.

Komentari