Otkrivamo vam male tajne za savršeno pečenu puricu

97

Zaželjeli ste savršeno pečenu puricu na blagdanskom stolu. Ništa lakše ako znate kulinarske tajne kako pogoditi savršeni omjer sočnosti i hrskavosti. Puricu treba posoliti, najbolje dan prije pečenja. Puricu dobro istrljajte solju izvana i iznutra i ostavite pokrivenu u hladnjaku da se sol dobro upije.

Pećnicu zagrijte na 200ºC.

Očišćenu glavicu crvenog luka nabodite klinčićima i stavite u šupljinu purice. Preporučamo dodati i pola jabuke. Puricu premažite mašću i položite leđima prema dolje u dublju vatrostalnu posudu ili lim za pečenje i stavite u pećnicu. Na visokoj temperaturi pecite najviše pola sata, a zatim smanjite temperaturu pećnice na 160ºC (u ventilacijskim pećnicama 150ºC) i nastavite peći još oko tri sata ili dok ne dobije željenu boju. Puricu povremeno polijevajte tekućinom s dna posude za pečenje. Kada dolijevate vodu, uvijek ulijte malo na dno posude, nikako na puricu. Pečenu puricu nikad ne režite vruću. Ostavite je nekoliko minuta da se sokovi prožmu. Purica je pečena kada prilikom uboda u najdeblji dio mesa (prsa ili kod zabataka) curi prozirna tekućina bez sukrvice.
Ako puricu punite nekim nadjevom, vrijeme pečenja obavezno produljite. Uz tako savršeno pečenu puricu idealno je poslužiti mlince, no odlično se slaže s pečenim krumpirima ili domaćim njokima prelivenim sokom od pečenja.

Komentari