Oslić za Badnjak

309

Badnje večer se bliži i u iščekivanju Božića jedemo ribu, jer po običaju ne jede se meso (al zato se svi dobro natuku dan kasnije). Većina priprema bakalar, pa se ja tako redovit pozovem kod nekoga u goste, jer mi se obično ne da 2 dana namakat ga, pa još i čistit, pih. Zato fino skratim postupak svježim bakalarom (svježe zaleđenim, mislim), a i jeftinije je.

Neki dan sam gledala Ugarkovićku i radila je “pil-pil” hamu ili krb. “Pil-pil” znači otkucaj srca, a povezano je s pripremom tako se tava u ritmu treska da bi se stvorila emulzija od maslinovog ulja, soka koji riba ispusti i vina. Ispadne fini umak. Interesantno.

Pošto je krb malkice rjeđa riba, ja sam pripremala oslića. Trebalo bi bit malo konkretnija riba, da ima nešto i mesa uz krumpire. Češnjak na kolutovima malo prepržite na maslinovom ulju, izvadite ga kad dobije boju i stavite sa strane. Filete oslića položite na zagrijalo ulje sa strane kože. Pustite da se malo prepeče i dodajte vode ili vina još bolje, protresite tavu ili ti pil-pilajte ju. Ubacim još lovorovog lista soli, papra. Kuha se oko 20 min. Naravno da ste prethodno stavili oguljeni krumpir kuhati. Pred kraj dodajte ga osliću is sve malo vilicom usitnite. Obično prije nego dodam krumpir procijedim vodu u kojoj se kuhao oslić, malo je zamutim da se zgusne mrvicu. Pa kad se krumpir i oslić ujedine, začinite ih peršinom, onim prethodno pečenim češnjakom i vodom u kojem ste kuhali, te naravno sirovim maslinovim.

Sastojci:

Pola kg fileta oslića
pola kg krumpira
5 režnjeva češnjak
šaka peršina
vino
lovorov list
sol, papar
maslinovo ulje

SRETAN VAM BOŽIĆ!

Tekst&foto: Dorotea Orlović

Komentari