Odresci u bijelom umaku s mažuranom

245

Kako stiže ciča zima sve biljke će mi povenuti (imam samo začinsko bilje), imenjakinja mi je zaštitnica vrtlara, a meni sve vene. Netko mi je rekao da začinsko bilje i ne preživljava zimu, pa se tješim da nije u meni stvar. Još je samo ružmarin živ!

Vidjela sam od Ugarkovićke interesantan recept, radila je kotlete u bijelom umaku s mažuranom i prilog poriluk, ja sam teleće kotlete zamijenila junećim odrescima koje sam napacala malo dan ranije (u senfu i ulju). Nisam ih dovoljno držala u pacu, pa sam na kraju junetinu dinstala 2 sata.

Prerezala sam cijelu češnju češnjaka na pola vodoravno i stavila na ulje da malo pusti svoj sok, te ga izvadila. Junetinu sam malo prepržila na ulju da dobije smeđu boju, pa je polijevala vodom dok ne omekša (2 sata). Kad je gotova, stavite ju na tanjur sa strane, u tavu stavite mažuran (svježeg mažurana) i vrhnje za kuhanje, pustite malo da zagrije i vratite natrag junetinu u umak i pustite da ju umak malo prožme.

Za prilog sam pripremila poriluk na naglo. Na malo ulja (Ana je koristila pancetu) stavila sam poriluk, posolila i poklopila da malo vodu pusti, nakon 20 min (po potrebi se polijeva vodom) ubacila sam 2 režnja češnjaka i još pustila da malo omekša.

Sastojci:
Pola kg junetine
70 dag poriluka
Češanj češnjaka
Mažuran
Vrhnje za kuhanje
Sol, papar, ulje, senf

Text&foto: Dorotea Orlović

Komentari