Objedujte kao junaci romana Georgea R. R. Martina

173
Cassandra Reeder i Joanne Bourne: Službena kuharica Zapadnih Zemalja

Ako vas sudbina nije predodredila za jahače zmajeva, utješna je vijest da zahvaljujući novoj Službenoj kuharici Zapadnih Zemalja u izdanju Lumena možete objedovati poput gospodara zmajeva – legendarnih Targaryena i drugih likova koje poznajemo iz popularnih televizijskih serijala Igra prijestolja i Zmajeva kuća. Maštoviti recepti nadahnut će vas da pripremite ukusne obroke i napitke kojima su se s užitkom gostili mnogobrojni nezaboravni junaci romanā Georgea R. R. Martina – Pjesma Leda i Vatre, Vatra i krv te Uspon Zmaja. Knjiga u hrvatskom prijevodu Mirjane Paić-Jurinić i Ane Briški Đurđevac dostupna je u webshopu i svim knjižarama Školske knjige.

Autorice Cassandra Reeder i Joanne u bogato ilustriranoj knjizi rekonstruiraju zlatno doba biranih jela Zapadnih Zemalja koje je trajalo od ustoličenja kralja Viserysa I. pa sve do izbora Brana I. Slomljenog. U toj zanimljivoj i zabavnoj kuharici s više od 60 recepata predstavljena je sva raskoš plemićkih gozbi na kojima su jela poput pečenog vepra i pite od živoga goluba posluživana tako da zadive sve uzvanike. Uz najfinije delicije i slastice knjiga sadržava recepte za mnogobrojne ljekovite napitke i čajeve koji su mnogima na dvoru i izvan njega spasili život. Autorice nisu zaobišle ni jednostavnu seosku hranu, poput variva i gulaša, koja se nudila putnicima u krčmama.

Jelovnik pun okrutnih priča

S pomoću recepata iz Službene kuharice Zapadnih Zemalja može se oživiti gozba dostojna kraljeva, kraljica, vitezova i čuvara iz Martinovih Sedam kraljevina. Uživajte u zapečenim i finim tartovima od limuna koje je obožavala Aryja Stark ili u drevnoj mješavini vina, meda i narančina soka koja je uspavljivala Tyriona Lannistera. Kušajte „Sjenu večeri” – čarobni napitak koji su kuhali vještci u Kući Neumirućih ili umirujuće makovo mlijeko meštara iz Citadele.

Okrutni svijet Zapadnih Zemalja zrcali se naveliko u njihovu jelovniku, čak i u poslasticama poput „Mjesečeve kreme” – pudingu koji evocira priču o Mjesečevim vratima kroz koja su neprijatelji kuće Arryn bacani u smrt. Zastrašujuće priče stoje iza mnogih pita, primjerice iza „Pite Štakorskog Kuhara” koji se naljutio na svojega kralja zbog neke sitne uvrede i ubio njegova sina te ga poslužio kralju u piti.

Specijaliteti iz sedam regija

„Recepti za jela i pića u kuharici predstavljeni su prema regijama, s prepoznatljivim namirnicama i lokalnim specijalitetima. Odabrani su iz plemićkih kuharica i prikupljeni iz obiteljske tradicije seoskih kuća, gostionica i plemena. Ondje gdje je bilo potrebno autorice Cassandra Reeder i Joanne Bourne prilagodile su ih današnjim prehrambenim navikama i pomno osmislile tako da sačuvaju okus biranih jela Zapadnih Zemalja”, napominje urednica knjige Miroslava Vučić, ponosna na to što je hrvatski prijevod knjige objavljen usporedno s prvim svjetskim izdanjem.

Recepti su u knjizi podijeljeni u sedam cjelina. Najluksuznije se jelo u regiji Krunskih Posjeda, na bogatim plemićkim stolovima Kraljeva Grudobrana. Isprobajte njihove limunske kolačiće – najdražu slasticu mlade Rhaenyre Targaryen, punjena „zmajska” jaja koja su pripremali za blagdane, aromatične poširane kruške i mesnu pitu Larysa Stronga – omiljeno jelo na dvoru.

Cassandra Reeder i Joanne Bourne: Službena kuharica Zapadnih Zemalja

Divljač, medovina i strahovučji kruh

Sjeverne Zemlje prepoznatljive su po rustikalnim hranjivim jelima od mesa i medovine, pitama i kruhu za plemstvo Oštrozimlja, krepkim varivima za Noćnu stražu i orijaškom mlijeku za koje se vjerovalo da potiče hrabrost slobodnjaka s onu stranu Zida. Tu je i Hobbov gulaš od divljači s lukom – jedna od najdražih sjevernjačkih delicija.

Porječje i Arrynsku dolinu odlikuje jednostavna kulinarska tradicija zasnovana na sezonskim namirnicama od kojih su pripremali različite vrste kruha, gulaše, pite i tartove među kojima se ističe „Strahovučji kruh vruće pite” – zaslađeni zobeni kruh od kojega su se pripremali keksi različitih oblika (omiljeni su bili strahovukovi, gavrani i zmajevi). Mornari sa zapadne obale Željeznog otočja pili su zaslađeni grog od kelpa, velike smeđe alge, začinjen rumom da im grije duh na moru i potpali želju za bitkom.

Fermentirane slastice

Olujne zemlje i Ravan bili su osobito slavni po kolačima i vinu, pečenju i fermentiranju svakovrsnih slastica – lovačkih pogačica, slastica s oraščićima i medom, punjenim smokvama i opojnim pićima poput ojačanog vina. Pustinjski kraj Dorne imao je vlastitu, osebujnu kuhinju s mnogo citrusa, papra i papričica te ljutih začina. Dornijci su bili uvjereni da je njihova kuhinja najbolja na svijetu i nisu se dali uvjeriti u suprotno. Začinjena salata s narančom, namaz od kozjeg sira i limuna ili, pak, dornska pita od sira i paprika dokazuju da su imali pravo.

Kuhinja Istočnih Zemalja (Preko Uskog Mora) predstavljena je raznolikim namirnicama. Drogonova riba pržena na vatri jedna je od njihovih najvećih delicija. O napitcima, kao što je tyroški kruškovac i čaj od tamne ruže, naveliko se šuškalo da im je podrijetlo magično.

Danas nemamo na raspolaganju sve sastojke iz povijesnih razdoblja o kojima govori ova knjiga, a neki od onih koje imamo možda neće biti po ukusu današnjih kuhara i kuharica. Stoga u posljednjem dijelu knjige možete pronaći zamjene za alkohol, mliječne proizvode i jaja, meso, med, brašno i šećer. Tu je, dakako, i šablona za „strahovučji kruh”. Ako volite Igru prijestolja i Zmajevu kuću, uživat ćete u okusima biranih jela Zapadnih Zemalja!

Komentari