Njoki s pršutom i blitvom

1029

A što ja volim ići na plac iliti po južnjački pijacu! Nije niti važno koji plac, ionako mi se čini kao da su tamo uvijek isti ljudi, samo se mijenjaju pozadine. Sve pršti od boja, živosti, mirisa, nekada tenzija, dinamike, akcija je u zraku!

Išla sam neki dan malo prošvrljati po placu i pri kraju donijeli su kumicama nove frižidere. Kako su sve ponosno stajale s druge strane, kao da svaka svojim osobnim space shuttlom upravlja. Baš mi je bilo drago za njih, pa što bi plac bio bez svježeg sira i vrhnja.

Zato dolaskom recesije, otvorile su se neke nove stvari, kao npr. vino iz rinfuze. Za 15ak kuna možete kupit litru pristojnog vina, još ako je koji Iločki podrum blizu, odmah po Traminac! Al ovog puta nisam išla po alkohol, već sam pronašla pršutoreznicu (zar nije to najgenijalnija riječ). Drniški pršut režu i ako niste pri parama, flanjke možete kupiti za 45 kuna po kilogram. Isto je tanko narezano, meni je drago ako neki komad i nije, jer mi dobro dođe za u grah.

Njoki s pršutom i blitvom

Pršut u komadićima na laganoj vatri peći da pusti malo masti, samo par minuta. U to sam dodala njoke (kupovne, bile su jako jeftine u Lidlu) i posula il parmezanom. Onda prethodno skuhanu blitvu (samo 10 min, bila je mlada), nasjeckani češnjak, sirni namaz (da bude kremasto) i vrhnje za kuhanje. I to je to. Odlično, posebno ako volite sir, jako brzo, jednostavno. Nisam ništa solila, dosta je slano zbog pršuta i parmezana.

Sastojci:

10 dag pršuta
vezica blitve
njoke
3 režnja češnjaka
sirni namaz
vrhnje za kuhanje
parmezan

Tjestenina s brokulom

Još jedno bezmesno i lagano jelo. Skuhat brokulu, možete na pari u vodi, zavisi koliko imate vremena. Kuhala sam je u vodi 15ak minuta, ocijedila. Skuhala špagete, na tavi malo dinstala crvene paprike, ubacila brokulu i malo češnjaka ili malo naribanog đumbira (stavim češnjak poslije brokule, jer mi prije pusti gorčinu, kao i s blitvom, uvijek češnjak stavljam nakon povrća). Sve to peći sve pa par minuta, ubacit špagete, posoliti, popariti. Za kraj dodati tostani sezam (samo malo se prepeče na tavi, bez ulja!). Možete malo pokapati soja sosom, nova stvar u našoj kuhinji, zove se Tamari (naravno da sam u prošlom članku krivo napisala, seljača).Opet jedno jelo u 15 minuta gotovo! Bon apetit!

Sastojci:

glavica brokule
pola crvene paprike
4 režnja češnjaka ili đumbira
špagete (pola kg)
sezam
maslinovo ulje

Tekst&foto: Dorotea Orlović

Komentari