Nešto se fascinantno događa kada ostatke od čaja i kave stavite u kolače

577
kolač

Nakon što ste ujutro potopili čaj ili kavu, razmislite prije nego što bacite vrećicu i talog. Nova istraživanja sugeriraju da iz ostataka možete izvući puno više.

Nova studija koju su vodili istraživači sa Sveučilišta King Faisal u Saudijskoj Arabiji pokazala je da ako dodate korišteni talog kave ili listiće čaja svom sljedećem receptu za kolač, to može povećati nutritivnu vrijednost peciva i produljiti mu rok trajanja.

“Dodavanjem istrošene vrećice čaja i kave u mješavinu za biskvit, nutritivna vrijednost kolača može se povećati, pružajući dodatne zdravstvene prednosti potrošačima”, pišu istraživači koji stoje iza studije. Prisutnost bioaktivnih spojeva u prašcima također doprinosi potencijalnoj antioksidativnoj aktivnosti… i usporava rast mikroba tijekom skladištenja.”

Čaj i kava najpopularnija su pića u svijetu, koja mnogim ljudima osigurava dnevnu dozu protuupalnih sredstava, antioksidansa, vlakana, pa čak i nekih bioaktivnih spojeva s kognitivnim i kardiovaskularnim dobrobitima.

Nakon ekstrakcije, oko 90 posto proizvoda od čaja i kave baca se. Posljednjih godina znanstvenici su se poigravali s mogućim načinima da se sav taj otpad bolje iskoristi. Nedavno je istraživanje pokazalo da se dodavanjem pougljenjenog taloga kave cementu može ojačati materijal za 30 posto. Ali nije samo građevinska industrija ta koja bi trebala biti zainteresirana za buduće napore recikliranja.

Znanstvenici su također predložili korištenje otpadaka od čaja i kave za obogaćivanje hrane. Na primjer, 2020. istraživači su istraživali ideju dodavanja potrošenog taloga kave kolačićima bez glutena u pokušaju da povećaju njihovu hranjivu vrijednost. A 2023. druga je studija dodala zeleni čaj kolačićima kako bi se vidjelo jesu li flavonoidi postojali nakon što su bili u pećnici. Flavonoidi su važni biljni spojevi s potencijalnim antikancerogenim, antioksidativnim, protuupalnim i antivirusnim svojstvima. Najnovije istraživanje nadovezuje se na te prethodne studije i istražuje zadržavaju li potrošeni čaj ili kava svoje antioksidanse nakon što su prokuhani i samljeveni te može li se taj materijal reciklirati kako bi se poboljšala nutritivna vrijednost kolača ili rok trajanja.

“Sve u svemu”, pišu autori, “namjeravali smo normalnim kućanstvima pružiti metode jednostavne za korištenje za smanjenje ugljičnog otiska…” Kad je tim istraživača namočio crni čaj i arapsku kavu u kipuću destiliranu vodu na 10 minuta, otkrili su da je osušeni talog i nakon toga zadržao značajan postotak svojih fenolnih spojeva, koji uključuju flavonoide. Prah čaja, na primjer, zadržao je do 73 posto fenola nazvanog teaflavin trigalat, koji je snažan antioksidans koji se preporučuje osobama s visokim kolesterolom, pretilošću ili srčanim bolestima. S druge strane, iskorišteni talog kave zadržao je gotovo 64 posto antioksidansa zvanog 1-kafeoilkininska kiselina, koji također ima poznate zdravstvene prednosti. Čak i nakon što su stavljeni u pećnicu, ti su se antioksidansi zadržali u konačnom proizvodu.

U usporedbi s normalnim biskvitom, kolači obogaćeni kavom ili čajem sadržavali su veće koncentracije fenola, kao i kalcija, fosfora, kalija i magnezija. Nakon dva tjedna skladištenja, obogaćene pogače također su pokazale manji rast mikroba od kontrolnih pogača, vjerojatno zahvaljujući inhibitornom učinku odabranih antioksidansa na rast bakterija. Nova otkrića sugeriraju da bi korištena kava ili čaj mogli biti prirodan i održiv način da se produži rok trajanja pekarskih proizvoda, dok se u isto vrijeme proizvodi dodaju hranjive tvari.

Sljedeći put kad si napravite jutarnju šalicu, možda bi bilo vrijedno ostaviti ostatke sa strane za kasnije.

Izvor: Science Alert

Komentari