Nema kvasca u trgovinama? Napravite svoj vlastiti kvasac

57

COVID-19 uspio je izvući ono najbolje iz nas jer milijuni doniraju svoj novac, vrijeme i napore za pomoć onima kojima je potrebno. U nekim slučajevima otkriva se i ono najgore. I dok se rasprodaja toaletnog papira i nepropadljivih materijala barem malo čini logična, ljudi su uvelike iznenađeni kada vide da kvasci nestaju s polica trgovina zbog pandemija skladištenja i stvaranja zaliha.
Ne bojte se jer svi heroji nose ogrtače, a jedan takav heroj na svom Twitter profilu pomogao je ljudima da upravljaju krizom tako što ih je jednostavno naučio kako napraviti kvasac od stvari kojih već imate kod kuće.

Biolog i stručnjak za kvasac Sudeep Agrwala nedavno je podijelio jednostavan i jasan životni hod s ljudima koji vole kruh i koji ga žele napraviti kod kuće, ali nemaju kvasac da to učine. Sudeepov recept za kvasac uključuje sušeno voće, brašno i vodu. I naravno, vrijeme i strpljenje. Svježe voće također može funkcionirati. Pročitajte upute za izradu vlastitog kvasca.

Uzmite voće, stavite ga u staklenku i u smjesu dodajte 30 do 40 mililitara vode. Promiješajte smjesu da postane mutnija. Zatim dodajte istu količinu bijelog brašna da dobijete lagano vlažno tijesto. Brašno koje nije organsko i s glutenom također dobro obavlja svoj posao. Smjesu držite na toplom – ne vrućem, ne hladnom, već toplom. Dvanaest sati kasnije trebali biste vidjeti mjehuriće koji nastaju, a 24 do 48 sati kasnije pasta bi se trebala otpustiti. U tom trenutku trebate uzeti mali dio ove smjese i dodati je u 30 do 40 mililitara vode. Dodajte brašno i ponovite postupak. Ovaj put bi kvasac trebao zaživjeti i mjehurići bi se trebali pojaviti brže.

Sudeep također potiče ljude na kreativnost: koristite stari kruh ili mrvice kruha ili možda koristite malo vinske kaše te im dodajte malo brašna i vode. Od kada je njegova objava postala viralna, prikupio je više od 26 000 proslijeđenih tweetova i 114 000 lajkova s mnoštvo priznanja na brojnim drugim društvenim medijima. Grupe ljudi zahvalile su se Sudeepu za ovaj životni trik, a dobar dio njih također je napisao pitanja o nekim nijansama izrade kvasca koje nisu ostavljene bez odgovora.

Izvor: BoredPanda

Komentari