Nedjeljom obično jedem meso, ne toliko zbog religioznih uvjerenja, prije možda zbog burno provedenog vikenda.
Ovo ja zovem bolognese, makar se mnogi ne bi složili. Na ulju popržim luk i mljeveno juneće meso (tko voli malo masnije, a i jeftinije može i pola svinjećeg). Posolim i dolijevam pomalo vode da se meso ne bi zalijepilo za tavu ili zagorjelo. Inače u kuhinji jedino što može nepovratno zeznut je da se hrana presoli (i to se nekad zna ispravit) ili/i da zagori.
Nakon 20 min, dodajem obareni paradajz i ostavim da se još malo krčka. Dodam povrće koje imam, gljive, patlidžane, paprike, ali u ovom slučaju tikvice. Na to sve isjeckani češnjak i peršin i ako vam smjesa nije dovoljno gusta, malo brašna zamućenog u vodi (ne stavlja se direktno, jer se grudice naprave). Nije baš najzdravija kombinacija, ali je finije.
Posebno se skuha tjestenina, našla sam jako jeftine lumacone (velike pužiće), ljepše su mi izgledali nego spaghette.
Sastojci:
80 dag junećeg mesa
20 dag paradajza
10 dag tikvica
Luk
3 režnja češnjaka
Pola šake peršina
Sol, papar i malo timijana
Prijateljica iz Vinkovaca je bila u Zagrebu, pa je pripremala slance. Bili su bolji nego iz pekare. Samo mogu reći da Slavonci vole špek (slanninu, jedina riječ u hrvatskom jeziku koja se piše sa dva n), a Slavonke rade najbolje kolače i peciva.
Tekst&foto: Dorotea Orlović
Komentari