Napravite ukusan Rigatoni alla Gricia!

35
Izvor: Alan Meniga Facebook

Alan Meniga ne društvenim je mrežama podijelio još jedan odličan recept. Riječ je o Rigatoni alla Gricia, a u nastavku saznajte kako se sprema ovo jelo:

“Rigatoni alla gricia su zapravo hibrid, minus jedan dodatak. Ako “carbonari” oduzmete žumanjak a “all’matricani” paradajz umak dobijate ovo zamamno jelo.

U svakom slučaju, jelo potiče iz rimskog područja, a o porijeklu imena postoje dvije teorije koje su toliko glupe da ih uopće ne želim navoditi.
Jelo se sastoji od 3 namirnice: guanciala, pecorina i rigatona. I ako me pitate jel može špek umjesto guanciale…NE MOŽE! Jel može parmezan umjesto pecorina…NE MOŽE. Jel mogu umjesto rigatona špageti…MOGU! Ali rigatoni su bolji! Zašto? Saznat ćete kasnije…
Uostalom, što se mene tiče, možete umjesto guancialea upotrebit mesni doručak a umjesto pecorina i zdenka sir, baš me briga!
Ajmo na recept:
1. Guanciale narežite. Ne pretanko jer će inače pregorit. Zagrijte ga u tavi dok ne pusti masnoću i postane hrskav. Nakon toga ga izvadite van (guanciale), a masnoću ostavite u tavi.
2. Stavite kuhat rigatone. No kuhajte ih minutu i pol kraće nego je navedeno na uputsvu.
3. Naribajte pecorino najsitnije. Da postanu pahuljice. Zagrabite malo vode u kojoj se kuhaju rigatoni, uspite u pecorino i napravite pastu.
4. Guanciale koji se ohladio sitno nasjeckajte. E sad ulazi u igru fukcija rigatonea: sitno narezani guanciale se uvuče u unutrašnjost rigatona.
5. Sad čupajte kose! Guanciale je nestao! Naravno da je nestao kad ste ko ja pomalo krali sami od sebe dok ste čekali da se skuhaju rigatoni! Sad brzo ponovite točku broj 1.
6. Kad su rigatoni skuhani (minutu i pol kraće) ubacite ih u tavu gdje se paca rastopljena mast od guancialea.
7. Sad dodajte sitno narezani guanciale i pecorino pastu. Dodajte malo vode od rigatona i miješajte dok ne dobijete fino kremozno jelo. Na kraju… papar
p.s. Zadnja fotka s paprom je prije nego sam promiješao. Bez tog papra izgleda skroz anemično i glupo. Al je fino. Fino za popizdit…”
Snimka zaslona 2021-06-20 100031
Izvor: Screenshot Facebook

Komentari