Napravite sami indijski sir paneer! I onda složite ukusni Saag Paneer – špinat sa sirom!

58

Indijska kuhinja poznata je po jakim okusima i puno začina. Sir paneer sastavni je dio velikog broja svih indijskih jela, a zapravo ga je vrlo jednostavno napraviti. Danas vas učimo kako napraviti paneer sir i zatim ga upotrijebiti u jednom brzom i laganom receptu.

Što će vam trebati od opreme?

Cjedilo
Dublja tava
Gaza
Kuhinjski konac
Veliki teški lonac
Tava za prženje

Kako napraviti sir?

Za pripremu paneer sira treba vam cca 45 minuta plus vrijeme koje mu treba da se ocijedi što ovisi o debljini gaze koju koristite i količini sira koju radite. Trebati će vam:

8 šalica mlijeka
¼ šalice svježeg limunovog soka
6 žlica. ghee maslaca ili ulje od uljane repice

Rasporedite gazu (8 slojeva) u cjedilo, navucite ga po stranama i stavite u sudoper. U velikom non stick loncu, na srednje jakoj vatri, dovedite mlijeko do vrenja, često miješajući drvenom žlicom da ne zalijepi za dno. Umiješajte limunov sok, a zatim smanjite vatru na srednje nisku i kuhajte bez miješanja dok se mlijeko ne počne grušati i ne dobijete komadiće surutke. Biti će to brzo, oko 30 sekundi. Uklonite s vatre i ostavite na stranu cca 2 minute, a zatim mliječnu smjesu izlijte u pripremljeno cjedilo. Skupite kutove spirale i lagano istisnite malo viška tekućine. Napravite vreću i objesite je na veliku kuhinjsku žlicu obješenu u duboku zdjelu. Ostavite na sobnoj temperaturi dok se višak tekućine temeljito ne isuši iz sira, otprilike 1½ sata. Prebacite vreću na tanjur, odvezite gazu i lagano navucite kutove preko sira. Na vrh sira stavite veliku tešku posudu, a zatim ostavite na sobnoj temperaturi da se cijedi još 30 minuta. Izvadite lonac i odvojite sir. Izrežite na komadiće – za ovaj recept probajte dobiti kockice od nekih dva centimetra.

Instant-Pot-Paneer-01

U tavi za prženje (s dnom koje se ne lijepi) zagrijavajte ghee na srednjoj varti. Pomalo dodajte sir (ne previše odjednom) i pržite do zlatno smeđe boje, oko 6 minuta. Ghee iz tave spremite.

Kako pripremiti špinat?

4 češnja češnjaka, nasjeckana
Komad đumbira (2,5 cm), oguljen i nasjeckan
1 svježa čili papričica (serrano ili po želji ovisno koliko ljuto volite), sitno nasjeckana
6 šalica sitno nasjeckanog špinata
Sol po želji
6 žlica vrhnja za kuhanje
½ žličice. garam masala (recept ako ju želite napraviti sami)
¼ žličica. cayenne papra
Riža ili naan kruh za serviranje

U blenderu kombinirajte češnjak, đumbir, čili i ¼ čaše vode dok ne dobijete glatku pastu. Vratite tavu s ghee-om na kojem ste pržili sir na štednjak i zagrijte na srednje jakoj vatri. Dodajte pastu od đumbira i češnjaka i kuhajte, miješajući oko 30 sekundi. Dodajte špinat, sol po ukusu i kuhajte, često miješajući, dok špinat ne provri, oko 1 minute. Smanjite toplinu na srednje nisku, poklopite i kuhajte, često miješajući, dok špinat ne postane vrlo mekan, oko 15 minuta. Umiješajte vrhnje, garam masalu i cayenne. Dodajte sir u tavu, poklopite i nastavite kuhati dok se tekućina ne zgusne, a špinat ne omekša, otprilike 15 minuta. Poslužite uz naan kruh ili rižu.

 

 

Komentari