Napravite omiljene kekse kraljice Maxime od Nizozemske. Jesu li kraljevski keksi još ukusniji?

28

Kraljica Maxima od Nizozemske za svoj rođendan ispekla je kekse, a  recept za napraviti ih objavila je na svojem Facebook profilu. Za proslavu je ispekla argentinski specijalitet Alfajores s Dulche de Leche ( „mliječni karamel“, odnosno tradicionalni južnoamerički namaz. To su ukusni keksi s nadjevom od Dulce de Leche, uvaljani u mrvice kokosa.

keksi

SASTOJCI

Za tijesto:

• 300 g kukuruznog škroba

• 200 g brašna

• 1 žličica sode bikarbone

• 2 prosijane žličice praška za pecivo

• srž jedne mahune vanilije

• 150 g šećera

• 200 g maslaca (sobne temperature)

• 4 žumanca

• naribana kora od bio limuna

• 1 žličica konjaka

 

Za nadjev:

• Dulce de Leche (gotovi kupljeni namaz ili domaći napravljen od kondenziranog mlijeka i šećera)

• mrvice kokosa

PRIPREMA

Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva (gore/dolje). Sve suhe sastojke (škrob, brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, srž vanilije, šećer) pomješajte u posudi pa dodaj meki maslac. Zatim dodajte žumanca i konjak, tijesto zamjesite rukama te oblikujte kuglu. (Ako je tijesto previše mrvičasto, dodajte dvije žlice soka od limuna!) Ostavite da odstoji oko sat vremena. Izvaljajte tijesto na debljinu 5 mm te s pomoću čaše ili kalupa izreži krugove promjera oko 4 cm. Stavite krugove (ostavi razmak između oko 2 cm) na lim obložen papirom za pečenje te peci 10-12 minuta. Keksi trebaju ostati fino svijetli kako se ne bi presušili i razmrvili. Ostavi kekse da se ohlade. Zatim nadjenite, odnosno zalijepite po dva keksa sa slojem Dulce de Leche. Na samome kraju, uvaljajte rubove keksa u mrvice od kokosa.

I kraljevski keksi spremni su za kušanje!

Komentari