Mesna štruca i špinat u lisnatom tijestu

809

Moj srijedodnevni obiteljski ručak već postaje tradicija, ali me i muči što nema ništa za vegetarijance. Zato nudim dva recepta i odmah prelazim na konkretnu stvar, mislim na recepte.

Mesna štruca

Radila sam ju s krumpirima, makar čim zamislim mesnu štrucu vidim i rizi-bizi, ali moji to ne vole. Radila sam ju samo s junetinom, pa vi po volji ubacite i svinjetinu. Junetina nije toliko masna, pa zna malo ispasti suše, ali nije više zima, pa mi je to nekako i odgovaralo.
U smjesu osim junetine sam stavila naribanog luka, sitno narezanog ili protisnutog češnjaka, čilija (može i ljute mljevene paprike), svježeg peršina, bosiljka i timijana, senf, mrvice, jaje i sol. Kad sam sve dobro promiješala, odlikovala sam meso u štrucu i utisnula unutra prethodno skuhana (i oguljena) jaja. Okolo sam poslagala krumpire, začinjene solju, paprom i ružmarinom, i mladi luk. Sve sam malo nauljila i stavila u pećnicu na 180-200 stupnjeva sat vremena.

Sastojci:

kg junećeg mljevenog mesa
kg krumpira
vezica mladog luka
luk
4 režnja češnjaka
žličica čilija ili ljute mljevene paprike
svježeg peršina
svježeg bosiljka
svježeg timijana
žličica senfa
cca 3 žlice mrvica
4 jaja (3 prethodno tvrdo kuhana)
žličica ružmarina
sol, papar

Špinat u lisnatom tijestu

Nisam radila lisnato tijesto, jer košta 7 kn. Svaka čast tko ga sam radi!
Skuhala sam špinat i dobro ga procijedila. Narezala sam ga (nisam ga miksala!) i dodala mu češnjaka, milerama (ili kiselo vrhnje), soli i papra. Lisnato tijesto sam razrezala u iste trokute i dodala mu smjesu od špinata, preklopila, namazala žumanjkom i posula preko malo sezama. Naslagala sam “kiflice od špinata” u prethodno namašćeni protvan maslacom i pekla ih 20 min na 200 stupnjeva.

Sastojci:

lisnato tijesto
pola kg špinata
pola kiselog vrhnja
2 režnja češnjaka
žumanjak
žličica sezama
sol, papar
malo maslaca

Tekst i fotografije: Dorotea Orlović

Komentari