Šalša, šalša! Sama riječ zvuči dobro, pomalo zavodljivo. Svi znaju napraviti šalšu i svatko s kim sam razgovarala ima neki svoj dodatak. Moja je jako jednostavna: na dinstanom luku kuham obarene pamidore 15 min i na kraju stavljam češnjak i peršin, ništa više. Netko ubacuje pelat, konšervu i šećer, ja više volim taj kiselkast okus paradajza.
Jeste li znali da ovako pripremljena šalša je potekla iz Italije i ujedno je dubrovački recept, dalmatinska šalša se radi bez luka?
Umjesto obične šalše s tjesteninom, malo sam obrnula sastojke i koristila rižu da upije sav sos i da mi jelo ostane čvrsto.
Luk punjen rižotom od šalše
Priprema:
Izdubite 3 glavice luka i malo ih skuhajte u vodi, samo malo da omekšaju. Ostatak luka prodinstajte i dodajte obareni paradajz. Umiješala sam i jednu ljutu papričicu. Rižu dobro isperite i dodajte paradajzu. U sve se još doda vode ili temeljca, u istom omjeru kao i riže. Začiniti češnjakom, peršinom i soli. Kad sve provrije, poklopiti i pričekati da se upije 5 min. Upalite štednjak na 220 stupnjeva. Glavice luka punite smjesom, a ostatak smjese izlijte u protvan oko glavica luka. Zapecite još 10-15 min.
Sastojci:
• 20 dag riže
• 3 glavice luka
• 1 kg pamidora
• 3 režnja češnjaka
• Malo peršina
• jedna ljuta papričica
• sol
Tex&foto:Dorotea Orlović
Komentari