Lignje punjene orzom i blitvom

422

Ovaj recept iz Dalmacije idealan je za hladnije vrijeme, a i dalje vam se riba jede. Dok lignje i blitva podsjećaju na ljeto, na njegovu lakoću i laganost, dodatkom orza ili ječma, još kako bi se sjevernije reklo ričeta, jelu daje notu zasitnosti i konkretnosti. Ma koliko proturječno i različito djelovalo, djeluje u kombinaciji i zaokružuje jelo.

Ječam je jedna od najstarijih žitarica, potječe iz Etijopije i jugoistočne Azije gdje se uzgajao prije 10000 godina, Sumerani su ga koristili za mjeru i novac, u Babilonu se od njega pravila piva ili ječmeno vino, u starom Rimu gladijatori su jeli orzo zbog visoke hranjivosti, pa su ih u skladu s tim zavali ječmeni ljudi ili hordearii.
Ječam sadrži dosta vitamina A, vitamina D, vitamina E, veće količine Vitamina B12 (koji je inače rijedak u biljkama), pantotenske kiseline, a od minerala sadrži kalij, magnezij, cink, željezo, fosfor, kobalt, fluor i jod. Lako je probavljiv i sadrži mnogo topivih vlakana, koja pomažu u zaštiti od raka debelog crijeva.

Priprema:

Lignje očistite, odvojene glave ili krakove popržite na maslinovom ulju,dodajte malo češnjaka, pa sve podlijte bijelim vinom. Kad vino ispari dodajte već skuhani orzo (operete ga dobro i kuhate oko 20 min) i već kuhanu blitvu (pazite da vam nije prekuhana). Možete dodati i pršuta, ako vam je malo do težine, ali pripazite na soljenje. Ako je prevodeno i nekompaktno, dodajte malo prezli ili krušnih mrvica. Smjesom napunite lignje, otvor zatvorite čačkalicom. Napunjene lignje stavite na lim za pečenje i pecite oko 20 min u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Za prilog sam još stavila blitve, malo mi je zelenila bilo.

Sastojci:

1 kg lignji
5 dag ječma
1 kg blitve (10 dag sam iskoristila za punjenje)
2 režnja češnjaka
pola dl bijelog vina
maslinovo ulje
sol, papar

Tekst&foto: Dorotea Orlović

Komentari