Lički šnicli i bomba

2709

Opet dio bloka tradicionalnih jela jer su mi rođaci dolazili na ručak. Ne serviram im više obroke tipa Tajlandska juha od lososa, jer ne mogu im lica gledat dok je srču!

Za ličke šnicle ste vjerovano bar čuli ako ih niste kušali. Narezati juneći but na odreske te ih posoliti i popapriti. Šniclama utrljati mrvice s obje strane i dobro ih istući, zatim ih uvaljati u jaja, pa mrvice. Pohajte odreske na vrućem ulju da dobiju rumenu koricu. Odreske složite u dublju posudu, dodajte malo ulja od pohanja, češnjak, peršin, vino i vode da prekrije. Kuhajte dok šnicle ne omekšaju, ja volim da se tope, kuhala sam ih cca sat vremena. Provjerite je li dosta slano, možete ih i posut parmezanom.

“Bomba” je nešto slično lovačkim okruglicama. Prepržite stari kruh na ulju, pa mu dodajte nasjeckani peršin i češnjak, jaja, kiselo vrhnje, sol i papar. Smjesu dobro promiješajte i stavite u krpu (da, pamučnu krpu), gornji dio zavežite za kuhaču, uronite u vruću vodu i kuhajte 20 min. Za kraj “bombu” još malo zapečem u rolu.

Sastojci:

Ličke šnicle

40 dag junećih odrezaka od buta
10 dag krušnih mrvica
3 jaja
šaka peršina
pola glavice češnjaka
2 dcl bijelog vina
sol, papar, ulje

“Bomba”
pola kg tvrdog kruha
2 mala kisela vrhnja
2 jaja
4 režnja češnjaka
4 žlice peršina
sol, papar

Dobar tek!

Tekst i fotografija: Dorotea Orlović

Komentari