Kušajte žgvacet od boškarina, fuži s tartufima i ostala jela koja nudi Istarski festival pašte

43

Najavljeno je novo, šesto izdanje Istarskog festivala pašte koji će se održati za vikend, 6. i 7. srpnja 2019. godine. Jedinstvena i idilična lokacija Zad kaštela ponovno će biti mjesto okupljanja i uživanja u izvrsnim jelima.

Ova je godina rekordna po broju izlagača, njih čak više od 30 predstavit će svoje proizvode, a dolaze dakako iz Žminja, Svetog Petra u Šumi, Musaleža, Pule, Labina, Peruški, Hrboki, ali i iz Zagreba, Kaštel Kambelovca, Igrišća u Općini Jakovlje u Zagrebačkoj županiji, Osijeka i Bilja u Osječko-Baranjskoj županiji, Ravne Gore te iz Varaždina.

“Šef kuhinje” Pino Kuhar najavio je jelovnik za ovogodišnji Festival pašte koji će u fokusu imati tradicionalne, stare recepte, onakve kakve su spravljale naše none i pranone. Pa će se tako moći kušati pašta-fažo te fuži i kapuz, što je još jedna posebnost tog kraja; pašta i povrće u jednom tanjuru.

„Ove godine će se za cijenu jednog menija dobiti pjat s čak tri vrste pašte od kojih jedna može biti i slatka“, najavio je novost Pino Kuhar.

Stoga će u subotu na meniju biti žgvacet od boškarina, kuhani kiseli kupus s boškarinom i ravioli sa sirom, a u nedjelju šalša sa polusuhim mrsom, fuži s tartufima i ponovno ravioli sa sirom koji mogu biti slatki ili slani. Osim toga moći će se birati i između makaruna sa škorupom, divljom rokuljom i pršutom, te maslacem s kušom (kaduljom) i pršutom, te već spomenuti pašta-fažo.

Svi posjetitelji željni stjecanja novog znanja, ali i očuvanja tradicije imat će priliku naučiti pripremati tipičnu istarsku tjesteninu zahvaljujući radionicama koje će se održavati svakog dana od 18 do 22 i 30 sati. Osim odraslih i djeca će moći okušati svoje vještine u izradi pašte dok se roditelji bezbrižno opuštaju u debeloj hladovini stoljetnih stabala.

U Čakavskoj kući održat će se predavanja, tako će u subotu predavanje održati Darinka Družetić na temu Pašta od pira, dok će u nedjelju posjetitelji moći uživati u predstavi “Ljudi koji su gradili Žminj” dramskog kampa OŠ Vladimira Gortana iz Žminja. Čarobnoj atmosferi Istarskog festivala pašte, osim posebnog ambijenta osvijetljenog feralima, lampionima i svijećama, pridonijet će i glazba. U subotu nastupaju Irena i Mauro Giorgi Acoustic, dok je nedjelja rezervirana za Duo Bluenote. Izvodit će jazz, pop, rock i latino klasike; kao i svake godine bit će to savršena kulisa za uživanje u pjatu odlične pašte.

Uz program Istarskog festivala pašte, predstavljeni su i meniji za Šetimanu od pašte koja će trajati od 1. do 5. srpnja, a ugostiteljski objekti koji će sudjelovati su: Koboba Puli Jurića Restoran pod Ladonjon, Restoran Poli Pineta i Restoran Žminjka. Riječ je o periodu u kojemu za promotivnu cijenu od 40 kn možete kušati pjat domaće pašte i piće po izboru.

Komentari